FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

CHARJAH - Prva Saudijka kojoj je uspio uspon na Mount Everest, Raha Mouharrq, pozvala je žene iz svoje zemlje koje još uvijek ne smiju voziti ili se baviti slobodno sportom, da vjeruju u sebe. Mlada žena i njezina tri pratitelja, jedan državljanin Katara, Palestinac i Iranac, dočekani su slavodobitno u nedjelju navečer po dolasku u zračnu luku Charjah, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. "Bilo je to nezaboravno iskustvo", izjavila je Raha Mouharraq. "Prva sam Saudijka ali se nadam da neću biti zadnja" kojoj je uspio taj pothvat, dodala je ona. "Vjerujem da će naš podvig potaknuti Saudijke da vjeruju u svoje mogućnosti i okrenu se izazovima".

ZAGREB/PEKING - Četrnaestogodišnji kineski turist, koji se potpisao na kamenu skulpturu u drevnom hramu u Egiptu, izazvao je bijes u Kini, objavio je u ponedjeljak portal China.org. Natpis koji se može prevesti kao "Ding Jinhao je bio ovdje" mladić je urezao na skulpturu hrama u Luxoru. Drugi turisti su to fotografirali i objavili na internetu, nakon čega je krenula potraga za vandalom. Roditelji tinejdžera iz pokrajine Jiangsu ispričali su se zbog njegovog ponašanja i zatražili su oprost od javnosti nakon što su bijesni korisnici interneta otkrili njegov identitet.

BERLIN - U borbi protiv vandalizma njemačke željeznice odlučile su slijediti primjer vojske i opremiti se minijaturnim bespilotnim letjelicama koje bi trebale otkrivati autore grafita, objavili su u ponedjeljak njemački mediji. Po uzoru na bespilotne letjelice koje se koriste u ratu, minijaturni helikopteri njemačkih željeznica trebali bi otkrivati i snimati autore grafita, potvrdio je glasnogovornik željeznica, a prenosi televizijska mreža n-tv. Infracrvena kamera instalirana na letjelici otkrivala bi pokrete na tlu, a uz pomoć posebne tehnologije bilježili bi se svi podatci koji bi se na sudu upotrijebili protiv počinitelja. Jedna takva minijaturna letjelica stoji oko 60.000 eura, a opremljena baterijom može letjeti više od 80 minuta na visini od 150 metara. La letjelicu bi se brinuli pilot na tlu i operater koji sprema snimke.

LOS ANGELES - Tetka glumice Angeline Jolie u nedjelju je umrla od raka dojke, izjavio je glasnogovornik bolnice u blizini San Diega u Kaliforniji, oko dva tjedna nakon što je glumica objavila odluku o uklanjanju dojki pošto je saznala za rizik od raka. Debbie Martin, mlađa sestra majke Angeline Jolie, umrla je u dobi od 61 godine u bolnici Palomar u Escondidu blizu San Diega. Njezin muž Ron Martin izjavio je za jednu telefizijsku postaju da je njegova supruga imala isti gen BRCA1 kao i Jolie. Glumičina majka Marcheline Bertrand umrla je od raka dojke 2007. godine u dobi od 56 godina. Jolie, dobitnica Oskara, otkrila je 14. svibnja u članku u New York Timesu da je odstranila obje dojke, dodajući kako se nada da će njezin slučaj nadahnuti druge žene koje se bore protiv smrtonosne bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙