FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinsko izborno povjerenstvo o Cigulinim i HNS-ovim žalbama

VARAŽDIN , 31. svibnja 2013. (Hina) - Varaždinsko Gradsko izborno povjerenstvo na današnjoj je sjednici uvažilo nekoliko žalbi nezavisnog kandidata za gradonačelnika Varaždina Marijana Cingule, kojeg podupire HDZ, a koji se u drugom krugu za gradonačelničku dužnost natječe s kandidatom koalicije HNS-SDP-HSU-HSLS i sadašnjim gradonačelnikom Goranom Habušem.

Cingula se žalio na sadržaj letka u kojem se postavlja pitanje Varaždincima može li netko iz Popovače voljeti Varaždin više od Varaždinaca, aludirajući pritom na mjesto rođenja kandidata Cingule. Povjerenstvo je ocijenilo da tekst letka ima elemente kršenja odredaba Zakona o suzbijanju diskriminacije i da takav sadržaj može prouzročiti neprijateljsko okruženje i to na temelju rodnog identiteta, u konkretnom slučaju kandidata Cingule, stoji u izvješću tog povjerenstva.

Povjerenstvo će o sadržaju spomenutog letka izvijestiti pučkog pravobranitelja.

U vezi s letkom koji se pojavio u Varaždinu pod nazivom „Hrvatska je opet poplavila“, na kojem je uz Tomislava Karamarka i fotografija Cingule, vjerojatno montirana, a iznad njih pretučeno lice muške osobe, to povjerenstvo zaključuje da letak znači grubo kršenje pravila izborne promidžbe te se njegov sadržaj može tumačiti kao prikazivanje kandidata kao osobe sklone nasilju, što je suprotno etici izbornog ponašanja.

Budući da povjerenstvo nije utvrdilo tko stoji iza spomenutih letaka, jer kandidat Habuš tvrdi kako nisu dio njegove promidžbe, ono će potražiti pomoć policije kako bi se pronašao njihov autor te tko ih tiska i distribuira. Povjerenstvo ujedno savjetuje Habušu da se ogradi od takvih sadržaja.

I dok Habuš tvrdi da letci nisu dio njegove promidžbe, povjerenstvo je raspravljalo i o sadržaju jumbo-plakata za koje je Habuš potvrdio da su dio njegove izborne kampanje. Prije nekoliko dana na nekoliko mjesta u gradu postavljeni su jumbo-plakati s tekstom "Ne Cinguli, ne HDZ-u, ne Karamarku; poziv Varaždinkama i Varaždincima da izađu na izbore 2. lipnja" te audiosnimka Gorana Habuša na kojoj se kandidat Cingula svrstava uz HDZ. Izborno povjerenstvo utvrdilo je kako je spomenuti materijal negativna izborna promidžba budući da nije riječ o javnom predstavljanju i obrazlaganju svojeg izbornog programa, nego govori o drugom kandidatu i mogućim opcijama koje ga podupiru.

Kandidata Habuša poziva se da se ubuduće suzdrži od takve izborne promidžbe.

Povjerenstvo je raspravljalo i o prigovoru HNS-a poslanom na adresu lokalnog lista 7Plus- Regionalni tjednik", u vlasništvu Davora Patafte. Iz stranke su prigovorili da u tom tjedniku nije objavljen Habušev oglas iako su se dogovorili drugačije.

Iz tog tjednika brane se da uplata nije provedena na vrijeme te da je oglas trebao biti objavljen u formi intervjua, što je, po mišljenju odgovornih ljudi u tjedniku, suprotno odredbama Kodeksa časti hrvatskih novinara, gdje se navodi da se oglasi moraju razlikovati od novinarskih priloga.

Povjerenstvo ocjenjuje da je tjednik mogao objaviti oglas jer je imao prostora te da je sličan oglas u formi intervjua objavio s HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika Novoga Marofa Sinišom Jenkačem.

Povjerenstvo zaključuje da je tjednik "7Plus" primijenio drugačije kriterije kad je u pitanju kandidat Habuš te pozivaju tjednik da ubuduće postupa u skladu s odredbama Zakona o lokalnim izborima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙