FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za Habuša je požar u Brezju podmetnut, a ne želi ni pomišljati da je povezan s izborima

VARAŽDIN , 24. svibnja 2013. (Hina) - Iako policija još nije službeno potvrdila uzrok noćašnjeg požara na pogonu za baliranje otpada u Brezju, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare da je riječ o podmetnutom požaru, a ne želi ni pomišljati da je bilo kako povezano s izborima.

Habuš je izrazio zabrinutost zbog, po njegovim riječima, čina vandalizma koji je ozbiljno doveo u pitanje sigurnost i zdravlje vatrogasaca koji su gasili požar, djelatnika komunalne tvrtke i svih Varaždinaca.

"Ne želim ni pomišljati da se radi o bilo kakvoj povezanosti s izborima kako se potencirao problem varaždinskog otpada kao predizborna tema. Da nije bilo brze reakcije vatrogasaca, rezultat tog podmetanja požara bilo bi aktualiziranje pitanja zbrinjavanja otpada u tjednu prije izbora i u tjednu kada čekamo odluku Državne komisije za javnu nabavu koja bi, vjerujemo, trebala potvrditi odluku Gradskog vijeća za konačno rješenje zbrinjavanja varaždinskog otpada", rekao je gradonačelnik.

Naime, Gradsko je vijeće, pošto je gradska vlast zatražila da se ugovori između grada i tvrtke T7 o interventnom zbrinjavanju otpada, koje su sklopili tadašnji gradonačelnik Ivan Čehok i vlasnik tvrtke Davor Patafta, proglase ništetnim, donijelo odluku da se zbrinjavanje otpada povjeri tvrtki Cezar iz Zagreba, koja je prošla na natječaju kao najpovoljnija ponuda. U međuvremenu nekoliko ponuđača žalilo se na takvu odluku Gradskog vijeća i sada se iščekuje odluka Državne komisije. Inače, ugovor o interventnom zbrinjavanju otpada jedan je od ugovora zbog kojeg je Čehok 2011. godine priveden u istražni zatvor i taj je ugovor predmet sudskog procesa na Županijskome sudu u Zagrebu.

Habuš je danas upitao kome je u interesu da balirka prestane raditi i da se otpad ne odvozi iz kućanstava.

"Meni sigurno to nije u interesu", istaknuo je Habuš, koji je kandidat za gradonačelnika u drugome izbornom krugu.

Ustvrdio je kako onaj tko je to učinio sigurno nije Varaždinac jer onaj tko voli taj grad takvo što ne može učiniti. "Ovo je opasno i ovo više nije igra. Već se godinu i pol borimo s ostatcima 'hobotnice' iz bivšeg sustava. Bilo je puno podmetanja vezano uz otpad i na sve moguće načine pokušalo nas se prisiliti da uđemo u konzumiranje ugovora koji su nezakoniti", istaknuo je Habuš.

Dodao je da će i dalje "štititi građane Varaždina od ekipe koja očito ne posustaje".

Varaždinski gradonačelnik rekao je kako se nada da će počinitelj brzo biti pronađen i primjereno kažnjen.

Direktor komunalne tvrtke Marijan Cesarec također je potvrdio da je, po dostupnim informacijama, riječ o podmetnutom požaru. Uređaj za baliranje otpada privremeno je zaustavljen, a trebao bi proraditi poslijepodne. Šteta od požara procijenjena je na 50 tisuća kuna.

Na novinarsko pitanje zašto su na teren izašli djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, Cesarec je odgovorio kako je to redovita procedura u takvim slučajevima.

U požaru koji je protekle noći buknuo u pogonu za baliranje otpada izgorjelo je oko 50 metara četvornih cerade kojom je pokriven pogon. Vatra se nakon toga proširila na desetak bačava s naftom i uljem. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen i spriječena je šteta većih razmjera budući da je oko pogona više od 100 tisuća tona baliranog otpada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙