FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavlejna Mičina knjiga o Slavoniji

VINKOVCI, 27. svibnja 2013. (Hina) - Knjiga riječkoga publicista i povjesničara Bože Mimice pod naslovom "Slavonija - zlatno srce Hrvatske; od antike do kraja XX. stoljeća", predstavljena je večeras u vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

U dva opsežna sveska autor je u knjizi obradio povijest Slavonije, od antičkog doba do 20. stoljeća, obuhvativši oko 3.000 godine povjesti te današnje hrvatske regije.

"Pokušao sam knjigu pisati esejistički, da je lako čitljiva i razumljiva, usmjerivši se prvenstveno na političku povjest, ali i dotičući se bogate kulturne ostavštine Slavonije", kazao je Mimica.

Pri stvaranju opsežnoga djela, autor je prema vlastitim riječima koristio između 300 i 400 "pravih i još dvjestotinjak drugih izvora", a knjiga sadrži i preko 1.000 bilješki uz pomoć koji je moguće, kako je istaknuo, provjeriti svaki navod ili dio.

O knjizi su, uz autora, govorili i ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, te autor fotografija u knjizi Zvonimir Tanocki, čija fotografija posude s urezanim najstarijim indoeuropskim kalendarom iz 2.600 godine prije Krista, koja je pronađena 1978. u Vinkovcima, krasi i naslovnicu knjige "Slavonija - zlatno srce Hrvatske; od antike do kraja XX. stoljeća".

Bože Mimica dosad je objavio knjige o povjesti Omiške krajine i Dalmacije te niz knjiga o numizmatici u Hrvatskoj, Dubrovniku, Rijeci, te Istri i Kvarneru. Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog arheološkog društva te počasni član Hrvatskog numizmatičkog društva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙