FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija "Rudolf Klepač"

ZAGREB, 23. svibnja 2013. (Hina) - Dvojezična hrvatsko-njemačka monografija Bosiljke Perić Kempf "Rudolf Klepač" predstaveljena je večeras u prigodi 100. obljetnice rođenja hrvatsko-austrijskoga glazbenika Rudolfa Klepača u Austrijskom kulturnom forumu u Zagrebu.

O monografiji i Klepaču govorili su urednica knjige Irena Miličević, Klepačeva kći Marina Würth Klepač i autorica Bosiljke Perić Kempf.

Miličević je ocijenila kako monografija o maestru Klepaču nije samo kronološki prikaz njegova života nego jedan živahan i živi kaleidoskop. Bio je jedan od najboljih promicatelja kulture i svoje domovine u inozemstvu, rekla je.

Marina Würth Klepač smatra kako joj je monografija omogućila da još bolje upozna oca. Podsjetila je kako je autorica knjige jedno poglavlje u njoj posvetila i njezinoj majci Ruži Cvjetičanin.

Perić Kempf je napomenula kako je Klepač iz Varaždina došao u Zagreb i tu se glazbeno školovao te kasnije kao glazbenik i pedagog stalno bio na putu Salzburg - Zagreb.

Bio je izvanredan pefagog i komorni glazbenika, rekla je dodavši i kako je osnovao Hrvatski komorni oktet.

Po autoričinu mišljenju, Klepač je u sviranju fagota došao do savršenstva.

Knjigu je objavila zagrebačka naklada Jasenski&Turk, a tekst s hrvatskoga na njemački jezik preveo je Boris Perić.

Rudolf Klepač (1913.–1994.) je hrvatski fagotist, bio je član i solist Zagrebačke filharmonije, a od 1955. orkestra Mozarteum u Salzburgu, profesor na Mozarteumu i voditelj komornoga puhačkoga ansambla u Salzburgu. Bio je vrhunski izvođač skladbi W. A. Mozarta, A. Vivaldija, kao i hrvatskih skladatelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙