FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obersnel: Kandidat Burić bi se zbog HDZ-a trebao ispričati Riječanima

RIJEKA , 24. svibnja 2013. (Hina) - SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Vojko Obersnel poručio je danas na konferenciji za novinare HDZ-ovu kandidatu Hrvoju Buriću da bi se zbog svega što su Riječani trpjeli i plaćali u osam godina HDZ-a trebao ispričati građanima i tako početi kampanju.

"Tek kada mu Riječani oproste, imat će šanse na izborima", rekao je Obersnel.

Obersnel je kandidat koalicije Ri 2020 (SDP, HNS, HSU, IDS, ARS, SDA i SDSS), a Burić koalicije HDZ-HSS-HSP AS.

Obersnel je danas, kako je rekao, podsjetio na uloge HDZ-ovih vlada u dosadašnjem razvoju Rijeke i na programe koji su mogli utjecati na razvoj grada.

Govoreći o izgradnji autobusnog kolodvora, istaknuo je da je predugovor o prodaji zemljišta u vlasništvu Hrvatskih željeznica (HŽ) bio sklopljen još 2004., a nakon Sanaderova dolaska na vlast uprava HŽ-a povećala je cijenu, na što je gradska uprava pristala. No, grad je postao vlasnik zemljišta tek u kolovozu 2011., kada je HŽ potpisao glavni ugovor, rekao je.

Izgubili smo sedam godina, a zatim još jednu godinu zbog mišljenja konzervatora da je potrebno sačuvati dio skladišta, rekao je Obersnel i dodao kako je nakon toga utvrđeno da se projekt više ne može financirati iz klasičnih izvora i proračuna pa su ga odlučili kandidirati kao EU projekt.

Obersnel je podsjetio da Rijeci 2006., iako je dug grada bio manji od zakonom ograničenog, nisu odobrene obveznice od traženih 305 milijuna kuna, nego od 180 milijuna kuna, i to u tri tranše tijekom tri godine.

Istaknuo je da je "još 2006. u programu vlade definirana platforma za pregovore s Europskom unijom iz koje je vidljivo da je HDZ zacrtao pravac privatizacije brodogradilišta '3. maja' iako to Europska unija nije tražila, nego je tražila preustroj".

Dodao je da je "3. maju" tijekom njegova mandata otpisano 19,5 milijuna kuna duga za komunalnu naknadu te da će, bude li trebalo, to ponovno učiniti, a Ministarstvo financija prošlih godina uredno je od "3. maja" naplaćivalo sve tražbine.

Obersnel je govorio i o sporoj provedbi Rijeka Gateway projekta, o opstrukciji gradnje sveučilišne bolnice te o odnosu bivše državne vlasti prema riječkim tvrtkama u stečaju.

"Unatoč svemu, uspjeli smo svake godine osigurati oko 300 milijuna kuna za ulaganja u gradske projekte, a više 50 milijuna kuna na godinu izdvajamo za socijalni program", zaključio je Obersnel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙