FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Hrvatska traži partnera u energetskom sektoru koji bi joj pomogao da otkrije naftna i plinska polja u Jadranu kako bi oživjela svoju posrnulu ekonomiju, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za CNN u četvrtak navečer. Jedan od načina da se pokrene ekonomija je motiviranje ulagača da dođu u Hrvatsku, kazao je Josipović u emisiji "Quest Means Business". Hrvatska 1. srpnja ulazi u EU u kojoj samo Grčka i Španjolska imaju veću stopu nezaposlenosti. Josipović je siguran da će Hrvatska privući strana ulaganja i tako izbjeći "odljev mozgova" iz zemlje. "Odljev mozgova je uvijek povezan s ekonomskom situacijom, s EU-om ili bez njega", kaže Josipović. "Međutim, sa stranim ulaganjima očekujem da će u Hrvatskoj biti i nešto priljeva mozgova", rekao je hrvatski predsjednik CNN-ovu uredniku Richardu Questu. Na Questov upit zašto toliko nade polaže u EU koju mnogi smatraju dijelom problema, Josipović je odgovorio: "Ne, mi EU smatramo prilikom. Ne samo zbog dostupna novca kroz fondove, nego i zato jer možemo privući ulaganja, proširiti tržište i iskoristiti naš važan prometni položaj".

ZAGREB

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u subotu će 20. obljetnicu osnivanja dočekati s podijeljenim ocjenama o tome je li ispunio zadaće zbog kojih je osnovan - kažnjavanje počinitelja najtežih zločina i doprinos pomirenju u regiji te u kojoj je mjeri pridonio razvoju međunarodnog kaznenog prava. Vijeće sigurnosti UN-a 25. svibnja 1993. osnovalo je rezolucijom 827 Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) kako bi se zaustavio rat, kaznili odgovorni za teške povrede humanitarnog prava u tada već višegodišnjem ratu i stvorile pretpostavke za pomirenje u regiji. Na njegov je rad od tada međunarodna zajednica potrošila oko dvije milijarde dolara. Od svoje uspostave ICTY je podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede humanitarnog prava počinjene između 1991. i 2001. Postupci protiv 136 optuženih dovršeni su a još traju protiv 25 osoba. Pred njegove suce izvedeni su neki od najvažnijih aktera rata poput predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, koji je preminuo u pritvoru tijekom suđenja za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića.

ZAGREB

Zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković, koja je prvog okrivljenika pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju zastupala još 1996., ocjenjuje kako je ICTY, iako se ne slaže sa svim njegovim presudama i pravnim stavovima, donio u svojih 20 godina rada neka zanimljiva pravna rješenja i pokazao je da nitko ne može biti izvan dosega pravde. "Uspostavom međunarodnog suda nevoljkost domaćih sudova da progone počinitelje najtežih djela a posebno one najviše rangirane postala je manje važna", kaže Sloković u razgovoru za Hinu u kojem je ocijenila doprinos Haškog suda razvoju međunarodnog kaznenog prava te ispunjavanje njegovih glavnih zadaća - progon najtežih počinitelja i doprinos pomirenju u regiji. Već samim svojim postojanjem ICTY je dao doprinos razvoju međunarodnog kaznenog prava jer se taj doprinos i odvija kroz instituciju i rad sudova, kaže Sloković.

MOSKVA

Moskva je u petak objavila da je sirijska vlada u načelu pristala sudjelovati na međunarodnoj mirovnoj konferenciji na poticaj Rusije i SAD-a, i obrušila se na pokušaje potkopavanja mirovnih napora. "Damask je izrazio načelnu spremnost da sudjeluje na međunarodnoj konferenciji kako bi sami Sirijci pronašli politički put za rješavanje sadašnje situacije", kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič. On je također kazao da je međunarodna akcija, uključujući rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a od 15. svibnja u kojoj se osuđuju snage predsjednika Bašara al-Asada i daje potpora oporbi, "u stvari dala vjetar u leđa oporbi da odbije pregovore".

MOSKVA

Potres magnitude 8,2 koji se u petak dogodio u Ohotskom moru, na ruskom Dalekom istoku, pratila je uzbuna za tsunami koja je brzo opozvana, a potres se osjetio sve do 7000 km udaljene Moskve. Epicentar potresa bio je na dubini većoj od 600 km u Ohotskom moru, priopćio je američki geofizički institut USGS koji je zabilježio magnitudu 8,2. Ruske vlasti su oglasile uzbunu za tsunami, preporučivši stanovnicima na obalnom području da se sklone na uzvisine, ali su je brzo opozvale. Vlasti su rekle da val ne bi trebao biti viši od jednog metra. U potresu nema žrtava ni materijalne štete, po prvim informacijama.

LONDON

Zrakoplov British Airwaysa (BA) Airbus A319 na letu iz Londona za Oslo morao je prisilno sletjeti u zračnoj luci Heathrow u petak zbog požara na jednome od motora, objavila je televizija. "Zrakoplov na letu BA762 za Oslo morao se vratiti u ishodišnu zračnu luku zbog tehničkog problema", objavila je sestrinska kompanija IAG. Airbus A319, koji je prevozio 75 putnika, sletio je sigurno. Videosnimke televizije Sky News pokazale su dim iz jednog od motora. Očevidac Clive Cook rekao je da se "zapalio desni motor", a prije toga začula se dramatična promjena zvuka "kao da je izbila eksplozija". Zračna luka Heathrow, jedna od najprometnijih u Europi, bila je zbog incidenta zatvorena nekoliko sati.

SARAJEVO

Hrvatska je u prva četiri mjeseca ove godine bila na vrhu popisa zemalja iz kojih se najviše uvozilo u Bosnu i Hercegovinu, a istodobno je nakon Njemačke zauzimala drugo mjesto među državama u koje se iz BiH najviše izvozilo, objavila je u petak Agencija za statistiku BiH (BHAS). Prema prikupljenim pokazateljima, od siječnja do kraja travnja iz Hrvatske je u BiH uvezeno roba u vrijednosti od približno 296 milijuna eura, što je 12,3 posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza u ovom razdoblju. Cjelokupni uvoz u BiH od siječnja do kraja travnja dosegnuo je vrijednost od oko 2,4 milijarde eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙