FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SOFIJA

Bugarsko izborno povjerenstvo potvrdilo je u ponedjeljak tijesnu pobjedu konzervativne stranke GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, koji je zimus podnio ostavku nakon uličnih prosvjeda, na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju. Prema djelomičnim rezultatima nakon prebrojenih 69 posto glasačkih listića, stranka GERB skupila je 31,38 posto glasova, a slijedi Socijalistička stranka s 27,34 posto glasova. Konzervativna stranka nema, međutim, većinu u parlamentu koji broji 240 mjesta te joj predstoji mučno sastavljanje vlade. Sve ostale parlamentarne stranke isključuju mogućnost saveza sa strankom GERB. Prema djelomičnim rezultatima, samo još dvije stranke prešle su granicu od četiri posto potrebnih za ulazak u parlament: Stranka prava i sloboda (turska muslimanska manjina) s 9,15 posto glasova te nacionalistička i ksenofobna stranka Ataka (7,6 posto).

LJUBLJANA

Obvezujuće ponude za kupnju 53 posto dionica "Mercatora" predali su samo koncern Agrokor i financijski fond MID Europa Partners, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene informacije. Rok za predaju obvezujućih ponuda istekao je u petak, a ponude nisu dali fondovi CVC Capital i Bain Capital koji su sudjelovali u prijašnjem postupku predaje neobvezujućih ponuda i pregleda poslovanja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, navode "Delo", "Dnevnik" i poslovni list "Finance". Službenih informacija nema, a s prispjelim ponudama koje su ispod očekivanja vlasnika u utorak će se upoznati nadzorni odbor najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, navode mediji u Sloveniji. Prema neslužbenim informacijama koje prenosi "Delo", Agrokor je svoju ponudu bazirao na tržišnoj kotaciji dionice Mercatora na Ljubljanskoj burzi i ona iznosi oko 110 eura, dok se MID Europa Partners odlučio za drugi pristup, te cijenu nije naveo nego ponudio samo dokapitalizaciju Mercatora.

WASHINGTON

Devetnaest osoba među kojima dvoje djece ranjeno je u pucnjavi do koje je došlo u nedjelju tijekom proslave Majčinog dana u New Orleansu, objavila je policija. Sedamnaest odraslih osoba kao i 10-godišnji dječak i djevojčica ranjeni su u dosad nerazjašnjenoj pucnjavi, priopćila je policija. "Brojne žrtve zadobile su ogrebotine, neke od odbijenih metaka", piše u priopćenju. "Zasad nema mrtvih a život ranjenih nije ugrožen". Dvoje djece zadobilo je ogrebotine ali su u dobrom stanju. Jedan muškarac i jedna žena morali su biti podvrgnuti kirurškoj intervenciji u nedjelju. Po riječima istražitelja FBI-a, ne radi se o terorističkom činu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙