FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 28. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

RIM - Hici su ispaljeni ispred ureda talijanskog premijera u Rimu u subotu dok je nova vlada Enrica Lette polagala prisegu u predsjedničkoj palači udaljenoj oko jednog kilometra od mjesta pucnjave u kojoj su, po izjavama očevidaca, ranjena dva policajca. Državna televizija RAI je javila da je jedan očevidac čuo da je iz vatrenog oružja ispaljeno najmanje osam hitaca. Policija je priopćila da je uhićen muškarac osumnjičen da je pucao ispred ureda premijera. U vrijeme pucnjave nova vlada na čelu s Lettom (46) je polagala prisegu u predsjedničkoj palači, a u ponedjeljak je čeka glasovanje o povjerenju u parlamentu. Time su okončana dva mjeseca političkog zastoja. Lettini ministri prisezali su pred predsjednikom Giorgiom Napolitanom koji je osobno izabrao Lettu za premijera.

REYKJAVIK - Oporba desnog centra na Islandu osvojila je glatku pobjedu na parlamentarnim izborima u subotu, što joj je omogućilo da pregovara o novoj vladinoj koaliciji, prema konačnim rezultatima objavljenima u nedjelju. Stranka nezavisnosti (desnica) dospjela je na čelo s 26,7 posto glasova što joj daje 19 mjesta u parlamentu koji ima 63 zastupnika. Njezin šef Bjarni Benediktsson trebao bi pokušati vladati uz podršku Progresističke stranke (centar i seljaci), koja je osvojila 24,4 posto glasova te također 19 zastupnika. Stranke dosadašnje vlade ljevice doživjele su poraz, izgubivši polovicu parlamentaraca. Socijaldemokratski savez pao je na 12,9 posto glasova ili 9 mjesta. Njihov saveznik Lijevo-zeleni pokret dobio je 10,9 posto glasova ili 7 mjesta. Usprkos općem skepticizmu među stanovništvom, sudjelovanje je bilo prilično dobro: 83,3 posto.

TOKIO - Japanski premijer Shinzo Abe pozvao je u nedjelju na obnovu "osjećaja nade i odlučnosti" obilježavajući po prvi put dan na koji je nakon Drugog svjetskog rata obnovljen suverenitet Japana. Njegova Liberalno demokratska stranka (LDP) je tijekom predizborne kampanje uoči izbora u prosincu obećala da će 28. travanj učiniti "Danom obnove suverenosti", kako bi se obilježio dan kada je 1952. godine stupio na snagu mirovni sporazum iz San Francisca. "Želim ovo učiniti danom kada obnavljamo naš osjećaj nade i odlučnosti za budućnost", rekao je Abe na svečanosti kojoj je bilo nazolno oko 400 dužnosnika. "Imamo odgovornost učiniti Japan jakom i odlučnom državom na koji će se drugi širom svijeta moći osloniti", dodao je. Na svečanosti su bili nazočni car Akihito i carica Michiko. Japanski premijer posljednjih je tjedana pokazao radikalnije stavove prema pitanjima položaja Japana u regiji i nekih gledišta na japansku prošlost.

CARACAS - Nacionalno izborno vijeće Venezuele potvrdilo je da u ponedjeljak počinje s djelomičnom provjerom rezultata predsjedničkih izbora od 14. travnja, ali ne pod uvjetima koje je zatražio pobijeđeni kandidat Henrique Capriles. "Nakon duge analize Nacionalnog izbornog vijeća, ustanovili smo da je nemoguće odobriti modalitet koji je predložio Capriles", izjavila je predsjednica Vijeća Tibisay Lucena, potvrđujući izjave nekoliko dužnosnika Vijeća. Šef venezuelanske oporbe Henrique Capriles najavio je u četvrtak da će osporiti rezultate izbora pred Vrhovnim sudom. Zahtijeva novo prebrojavanje svih glasačkih listića radi usporedbe rezultata s prebrojavanjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙