FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Esekerski capriccio"

OSIJEK, 15. svibnja 2013.(Hina) - Knjiga "Esekerski capriccio" HTV-ove novinarke iz Osijeka, Željke Živković, predstavljena je večeras u foyeru osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta.

Književni prvijenac poznate novinarke Željke Živković, (1969.) mješavina je autobiografskih podataka i maštovite fikcije imaginarnog svijeta koji prati osječku kulturnu scenu 80-tih godina 20. stoljeća.

Glavna junakinja romana živi u Beču, novinarka je koja živi svoj ljubavni san s poznatim ruskim pijanistom iz Novoga Sada. U Beču pronalazi svoje stare priče koje su nastale za vrijeme njezina rada u osječkom TV centru. Upravo kroz te priče Željka Živković nas vodi kroz Osijek koji je 80-tih godina prošloga stoljeća bio grad bogatoga kulturnog života, koncerata, a ispunjene su mladalačkim zanosom i brojnim prijateljstvima.

Književna kritičarka Jagna Pogačnik istaknula je na predstavljanju kako knjiga pridonosi hrvatskoj proznoj književnosti te obiluje autobiografskim, ljubavnim pričama, ali i posebnim "oblikom zavičajne proze". Dodala je kako je dirnuta opisom grada u kojem je i sama ne tako davno, a opet "sada već s velike vremenske distance u kojoj nije u Osijeku", doživjela povratak u ljepotu i intrigu grada na Dravi.

O knjizi je govorio i osječki novinar Saša Drinić, koji je kazao da će knjiga "Esekerski capriccio" prirasti srcu svim istinskim zaljubljenicima grada na Dravi, ali i nostalgično propitkivati "gdje su nestali oni mirisi i čari koje je Željka Živković tako uspješno dočarala".

Autorica Željka Živković rekla je da je knjiga nastajala dugo vremena, jer je sjećanja na jedan dio povijesti grada Osijeka "zauvijek zaustavila u srcu" i htjela je tu ljepotu sjećanja prenijeti na sve one koji će knjigu pročitati.

Ulomke iz knjige čitala je poznata osječka glumica Sandra Lončarić Tankosić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙