FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama na udaru prodaja dioncie rudarskih tvrtki

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 2. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama u najvećem fokusu investitora danas su financijska izvješća kompanija, pa su se pod većim pritiskom prodaja našle dionice rudarskih kompanija, dok su ojačale dionice naftnih tvrtki.

Londonski FTSE oko 14,00 sati bio je u minusu 0,04 posto na 6.449 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto na 7.941 bod, a pariški CAC 0,11 posto i iznosio 3.860 bodova.

Dionica rudarske kompanije Randgold Resources bila je jedna od najvećih gubitnica, nakon što je izvijestila o padu dobiti u prvom tromjesečju. Cijena joj se spustila 2,1 posto. U prosjeku, cijene dionica rudarskih tvrtki oslabile su 0,4 posto.

Ipak, slabost u rudarskom sektoru neutralizirale su dionice naftnih tvrtki BG Group i Royal Dutch Shell, čije su cijene skočile za 2,5 odnosno 1,2 posto, nakon što su im poslovni rezultati premašili očekivanja.

Europska središnja banka, pak, snizila je danas ključne kamatne stope, u skladu s očekivanjem tržišta.

"To je sve uračunato u cijene. Ključno je pitanje hoće li ECB signalizirait uvođenje izvanrednih ili nestandardnih mjera kako bi se potaknulo kreditiranje", rekao je Michael Hewson, analitičar iz tvrtke CMC Markets.

Kasnije danas očekuje se konferencija za novinare predsjednika ECB-a Marija Draghija, na kojoj bi mogao najaviti i neke druge mjere popuštanja, što bi moglo izazvati veći utjecaj na tržišta, navode trgovci.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,76 posto na 13.694 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙