FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Nizom izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju uspostavit će se adekvatna zaštita potrošača, a među njima su mjere vezane uz definiranje i ograničavanje kamatnih stopa, marža i naknada, kao i ograničavanje visine dopuštenog prekoračenja po tekućem računu na razinu jednog redovnog mjesečnog priljeva, s čim bi se banke i građani morati uskladiti do kraja 2014. Predviđa se to u radnoj verziji prijedloga izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju o kojoj je Ministarstvo financija otvorilo javnu raspravu koja će trajati do kraja svibnja. Izmjenama se predlaže ograničenje visine dopuštenog prekoračenja po tekućem računu koje ne smije prelaziti visinu prosječnog mjesečnog priljeva na taj račun tijekom posljednjih šest mjeseci. Rok za usklađenje je do 31. prosinca 2014., a banke pritom građanima moraju ponuditi kredit za zatvaranje prekomjernog minusa na razdoblje ne kraće od 24 mjeseca. Izmjenama se egzaktno definiraju parametri koji se mogu koristiti kod promjene ugovorene promjenjive kamatne stope, a marža mora biti fiksna cijelo vrijeme otplate kredita. Uvodi se obveza definiranja parametara i fiksne marže i kod ugovora o kreditu sklopljenih prije stupanja na snagu zakona, pri čemu kod ugovora kod kojih je tečaj strane valute u odnosu na kunu porastao za više od 20 posto tijekom otplatnog razdoblja, kamata i fiksna marža ne smiju biti veće od početnih. Definira se i da maksimalno dozvoljena kamatna stopa na stambene kredite ne smije biti veća od prosječne kamate na odobrene stambene kredite po valutama u RH, uvećane za jedan postotni bod. Predviđa se i ograničavanje efektivne kamatne stope (EKS) koja mora biti najmanje jedan postotni bod niža od zatezne kamatne stope.

ZAGREB - Konsolidirani financijski rezultat poslovanja hrvatskih poduzetnika u 2012. godini je neto dobit od 4,9 milijardi kuna, što je za 33,8 posto manja neto dobit nego u godini prije, objavila je Financijska agencija. Od 97.254 poduzetnika, s 829.874 zaposlena, njih 58 posto lani je poslovalo s dobiti, dok je 42 posto iskazalo gubitak. Tako su dobit razdoblja, u ukupnom iznosu od 34,1 milijardu kuna, u 2012. ostvarila 56.363 poduzetnika, dok je njih 40.891 iskazao gubitke u ukupnom iznosu od 29,1 milijardu kuna. Dobiti razdoblja odnosno dobit nakon oporezivanja povećana je za 7,8 posto u odnosu na godinu prije, no istodobno je zabilježen porast gubitka razdoblja za 20,6 posto, uslijed čega je konsolidirani financijski rezultat - neto dobit smanjena za 33,8 posto. Ostvareno je 4,9 milijardi kuna neto dobiti (dobit minus gubici nakon oporezivanja), prema 7,5 milijardi kuna u 2011. Poduzetnici Hrvatske, bez banaka, osiguravajućih društava i drugih financijskih institucija, lani su ostvarili ukupan prihod od 610,4 milijardi kuna, što je blagi porast, za 0,4 posto, u odnosu na godinu prije, dok su ukupni rashodi porasli za 1,1 posto, na 601,2 milijarde kuna. Zaposlenicima kod poduzetnika u 2012. obračunata je prosječna mjesečna neto plaća od 4.769 kuna, što je nominalno 0,4 posto više nego 2011., no realno je, uslijed rasta potrošačkih cijena od 3,4 posto, to smanjenje za 2,9 posto.

ZAGREB - U prva četiri mjeseca ove godine 27 društava za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 3,28 milijardi kuna, što je 0,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2012., a rast ukupne premije posljedica je povećanja u segmentu životnih osiguranja, pokazuju kumulativni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO). Tako je na kraju travnja ove godine, nakon dva mjeseca pada po međugodišnjim stopama od 0,7 posto, ponovno zabilježen blagi porast ukupne zaračunate bruto premije hrvatskih osiguravajućih društava. Na kraju travnja zaračunta bruto premija u skupini životnih osiguranja iznosi 833,03 milijuna kuna, te nastavlja značajan porast, za 8,2 posto u odnosu na travanj lani. U skupini neživotnih osiguranja pak zaračunata je bruto premija iznosila 2,45 milijardi kuna i bila je za 2,1 posto manja u odnosu na kraj istog mjeseca lani. Podaci HUO-a pokazuju i da najveći udio na hrvatskom osigurateljnom tržištu, mjereno premijom, i dalje drže Croatia osiguranje, Allianz i Euroherc osiguranje, pri čemu se udio CO i Euroherca prema prošlogodišnjem travnju smanjio, a Allianza povećao.

ZAGREB - Radnicima Podravke bit će isplaćen regres u iznosu od 100 kuna bruto po danu godišnjeg odmora na koji radnik ima pravo za 2013. godinu, a isplatit će se u dva dijela - neoporezivi dio od 1.000 kuna obračunat će se s plaćom za svibanj, dok će s plaćom za lipanj dobiti preostali oporezivi dio, najavljeno je danas iz Podravke. Uprava tvrtke je odluku o regresu donijela na jučerašnjoj sjednici, a temeljem odredbi Statuta tvrtke te Kolektivnog ugovora grupe Podravka. "Radnicima će prema toj odluci biti ispaćen regres u iznosu od 100 kuna bruto po danu godišnjeg odmora na koji radnik ima pravo za 2013. godinu. Pravo na isplatu regresa imaju svi radnici koji su u radnom odnosu na dan 1. svibnja 2013. i nadalje. Neoporezivi dio regresa u iznosu od 1.000 kuna obračunat će se zajedno s plaćom za svibanj 2013., a preostali oporezivi dio zajedno s plaćom za lipanj 2013.", najavljuju iz Podravke. Uprave Belupa i Danice te direktori društava grupe Podravka sa sjedištem u Hrvatskoj donose odluku o načinu i razdoblju isplate regresa, za društvo kojim upravljaju.

ZAGREB - Sektor za industriju Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavio je danas Katalog proizvođača opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i Katalog tvrtki s područja djelatnosti zaštite okoliša, koji obuhvaća pregled osnovnih podataka i proizvodnih programa više od sto 'eko tvrtki'. U katalozima se naime predstavlja 41 proizvođač opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao i tvrtki za projektiranje i razvoj projekata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao i 67 tvrtki za sakupljanje, zbrinjavanje i oporabu otpada te stručne i srodne poslove u zaštiti okoliša. Obje će publikacije, izdane na hrvatskom i engleskom jeziku, biti dostupne na svim skupovima HGK srodne tematike, kao i na svim sajmovima u zemlji i inozemstvu na kojima HGK nastupa.

ZAGREB - Erste&Steiermaerkische Banka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila 76,7 milijuna kuna neto dobiti, što je za 41,2 posto manje u odnosu na dobit iz istog razdoblja lani, dok je neto dobit na razini grupe istodobno smanjena za 26,9 posto, na 118,9 milijuna kuna, objavili su danas iz te banke. Iz Erstea pritom navode da je neto dobit iz prva tri mjeseca 2013. niža nego lani, ali je banka zadržala stabilnu razinu profitabilnosti te pozitivan i stabilan trend poslovanja, unatoč izuzetno zahtjevnim tržišnim okolnostima. Ukupna aktiva Erste banke na kraju ožujka ove godine iznosila je 58,1 milijardi kuna, što je za 0,7 posto manje u odnosu na kraj 2012. Ukupni su krediti banke iznosili 38,7 milijardi kuna i bili su 0,5 posto manji u odnosu na kraj prošle godine. Ukupni depoziti bilježe pak rast te su krajem ožujka 2013. iznosili 32,3 milijardi kuna ili 2 posto više u odnosu na kraj prošle godine.

ZAGREB - Usijed oštrog pada cijene dionice Ericssona Nikole Tesle, do podneva je Crobex indeks Zagrebačke burze potonuo ispod 1.900 bodova, a njegov još oštriji pad ublažio je rast cijene dionice HT-a, ujedno i najlikvidnije. Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 1,01 posto, na 1.899 bodova, što je njegova najniža razina od 1. veljače, kada je toliko iznosio na zatvaranju. Crobex10 oko podneva bio je u minusu 0,89 posto, na 1.073 boda - na najnižoj razini od 26. veljače. Redovni promet dionicama dosegnuo je 2,7 milijuna kuna, što je otprilike dva milijuna manje nego jučer oko podneva. u ovo doba. Dionicama Ericssona Nikole Tesle, kojom se danas trguje bez prava na dividendu od 170 kuna po dionici, cijena je potonula za gotovo 11 posto, na 1.335 kuna, uz promet od gotovo 400.000 kuna. Tijekom jutra cijena joj se spustila i do 1.303 kuna. Najveći promet, pak, ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 647.000 kuna, a cijena joj je porasla 1,34 posto, na 211 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna blago ojačala prema gotovo svim važnijim valutama, osim prema američkom dolaru. Kuna je prema euru ojačala za 0,05 posto u odnosu na tečajnu listu središnje banke s kraja prošlog tjedna i srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,563105 kuna. U odnosu na kraj prošlog tjedna tečaj švicarskog franka smanjen je za 0,07 posto, a britanske funte za 0,08 posto, pa srednji tečaj franka iznosi 6,088966 kuna, a funte 8,949361 kunu. Istodobno je tečaj američkog dolara povećan za 0,89 posto i tjedan završava uz srednji tečaj od 5,870609 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a pak kuna je oslabila prema gotovo svim stranim valutama, izuzev prema dolaru, prema kojem je ojačala za 0,01 posto. Prema euru je kuna na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a oslabila za 0,07 posto, prema franku za 0,23 posto, a funti za 0,08 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙