FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ovrha radi ostvarenja novčane tražbine od obrtnika više se neće moći provesti nad kućom ili stanom u kojoj obrtnik stanuje zajedno s osobama koje uzdržava, kao ni na poslovnim prostorima u kojima obavlja djelatnost koja mu je glavni izvor sredstava za život. To je novost koju je kao najvažniju istaknuo ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavljajući na današnjoj sjednici Vlade prijedlog zakona o obrtu. Dosad je obrtniku radi namirenja novčanih potraživanja mogla biti zaplijenjena sva imovina. Druga bitna novost je otvaranje mogućnosti prijenosa obrta za života obrtnika. Vlada predlaže da se uz sadašnju mogućnost nasljeđivanja obrta nakon smrti vlasnika obrta, uvede institut prijenosa obrta kad vlasnik stekne pravo na mirovinu. Tada će se obrt moći prenijeti na bračnog druga ili djecu. U slučaju zatvaranja obrta, vlasnik će imati ista prava na Zavodu za zapošljavanje kao i drugi nezaposleni pri čemu je posebno važno pravo na naknadu za nezaposlene. Promjene zakona predviđaju i reformu sustava Hrvatske obrtničke komore. Jedna od novosti je uvođenje jedinstvene stope komorskog doprinosa u paušalnom iznosu, a uvode se i neposredni izbori za predsjednika HOK-a.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o tržištu toplinske energije. U taj je zakon prenesena pravna stečevina Europske unije iz područja energetike. Novost je obveza uvođenja mjerila potrošnje toplinske energije u sve zgrade, a rok je kraj 2016. godine. Za razliku od dosadašnjeg modela po kojemu je oporezivanje kave i bezalkoholnih pića uređeno u dva zakona, prijedlogom zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića Vlada predlaže uvođenje jednog zakona uz zadržavanje postojeće razine oporezivanja, a planira se ostvarenje okvirno jednakih prihoda kao i prethodnih godina.

ZAGREB - U sklopu "Programa održivog razvoja lokalne zajednice" Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije danas su potpisani ugovori o sufinanciranju 53 mala kapitalna projekta s područja 11 županija, ukupno vrijedni više od 23,2 milijuna kuna. Ugovore su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić te predstavnici jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave tih županija. Time je završeno sklapanje ugovora za sufinanciranje projekata prispjelih na natječaj za provedbu programa održivog razvoja lokalne zajednice iz siječnja ove godine, na kojem su, među više od 700 prijavljenih, odabrana ukupno 122 projektna prijedloga, s područja 20 županija, ukupno vrijedna 48,75 milijuna kuna. Programom se podržavaju projekti gospodarske i socijalne revitalizacije slabije razvijenih područja Hrvatske, odnosno prioritet su mali kapitalni projekti u lokalnim sredinama s najmanjim proračunskim prihodima po stanovniku, rekao je Grčić.

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaključno s današnjim danom isplatila je 760 milijuna kuna potpore, čime je uspješno završena isplata drugog dijela potpore za 2012. Ukupno je do sada, na osnovu odobrenih zahtjeva za potporu za proizvodnu 2012., kroz dvije isplate, poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno 2,2 milijarde kuna, navode iz Agencije. U drugom krugu isplaćena su izravna plaćanja (regionalno plaćanje) ostale vrste korištenja zemljišta, livade i pašnjaci, četiri preostale rate za mlijeko, tov goveda i duhan, premije za krave dojilje, ovce i koze, specifična plaćanja za tov goveda, krave dojilje i mliječne krave te državna pomoć za šećernu repu, mliječne krave, rasplodne krmače, duhan i maslinovo ulje. Isplaćene su i IAKS mjere ruralnog razvoja (ekološka proizvodnja, integrirana proizvodnja, očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja i teži uvjeti gospodarenja), dohodovne potpore I i II skupine, intervencije na tržištu proizvoda ribarstva te uzgoj i prerada ribe IV kvartal za 2012. te mjere tržišne intervencije za mandarine.

PULA - Pulsko brodogradilište Uljanik danas je luksemburškoj kompaniji Jan De Nul S.A. Capellen G.D. isporučilo jaružar "Bartolomeu Dias", nosivosti 26 tisuća tona, dužine 147,6 te širine 30 metara. Riječ je o drugom u Uljaniku izgrađenom samohodnom usisnom jaružaru, složenom plovnom objektu za obavljanje pomorskih radova koji se koriste za usisavanje i transportiranje materijala s morskog dna. Brod i radnu opremu na "Bartolomeu Diasu" pokreću dva glavna dizelska motora svaki snage 7.200 kW, a moći će usisavati materijal sa dubine od 42 do 50 metara. Ovo je prvi brod koji je Uljanik isporučio ove godine, a do kraja godine planirane su još četiri isporuke. Ugovor za gradnju "Bartolomeu Diasa" potpisan je u srpnju 2010. godine, a brod je u more porinut lani sredinom srpnja. Brod će nakon isporuke ploviti pod zastavom Luksemburga.

ZAGREB - Svi dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili s padom vrijednosti, pri čemu je vrijednost Crobexa smanjena za 0,41 posto, na 1.917,41 bod, a indeksa Crobex10 za 0,37 posto, na 1.083,38 bodova. Od sektorskih indeksa najviše je, za 2,69 posto, pala vrijednost indeksa CROBEXkonstrukt, a slijedi indeks CROBEXnutris, koji je pao za 2,26 posto. Današnji redovni promet Zagrebačke burze iznosio je 10,3 milijuna kuna, a milijunski promet bilježe samo dvije dionice. Najveći promet, od gotovo 3,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicama Ericssona Nikole Tesle, kojima je danas cijena pala za 0,92 posto, na 1.500 kuna. Dionicama HT-a ostvareno je 1,6 milijuna kuna prometa, a njihova je cijena neznatno pala, za 0,01 posto, na 209,97 kuna. Dionica Ine i povlaštenih dionica Adris grupe protrgovano je pak za po više od 400 tisuća kuna, pri čemu je Inina dionica zadržala cijenu od 4.300 kuna, dok je cijena povlaštenih dionica Adrisa smanjena za 1,67 posto, na 294 kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙