FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZADAR - Projekt nove luke Gaženica ide dalje, a prva faza bit će operabilna u ljeto sljedeće godine, izjavio je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je u Zadru nazočio skupštini Zračne luke, posjetio Lučku kapetaniju i Lučku upravu te obišao radove luke Gaženica. Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je odbacio nagađanja da se projekt nove luke Gaženica zaustavlja, kako to već mjesecima predstavlja zadarski HDZ na čelu s Božidarom Kalmetom. "Mislim da je svima jasno da se ovdje radovi najnormalnije nastavljaju. Projekt Gaženica ide svojim tokom, imamo uvjeravanja glavnog inženjera tvrtke Strabag da će projekt biti dovršen do kraja svibnja iduće godine, što je realno i ostvarivo. Prva faza bit će operabilna u ljeto sljedeće godine", rekao je Hajdaš Dončić dodajući kako je cilj Vlade i ministarstva da Luka što prije počne zarađivati i što prije počne vraćati 200 milijuna eura kredita iz kojih se gradi. "Za mene je ovo ekonomsko, a ne političko pitanje. Ne bi se bavio lokalnim i predizbornim temama. Projekt Gaženica će se najnormalnije dovršiti i stvarati prihode Lučkoj upravi i državi", poručio je Hajdaš Dončić.

ZADAR - Plan 21 se provodi u svojim okvirima, ali se provodi u vrlo lošoj ekonomskoj situaciji, izjavio je danas u Zadru ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Na upit kako komentira jučerašnju izjavu predsjednika Republike Ive Josipovića Hrvatskom radiju da Plan 21 nije dao rezultate, ministar Hajdaš Dončić je rekao da je uvođenje reda u sustav dobra stvar, kao i fiskalna konsolidacija koja je izvrsna, a Plan 21 se provodi u svojim okvirima, ali se provodi u vrlo lošoj ekonomskoj situaciji. Upitan koliko je država spremna ići na ustupke radnicima Croatia Airlinesa, Hajdaš Dončić je ponovio da država nije spremna na ustupke. "Ustupaka nema, pozivam na razum i racionalnost. Pozivam sindikate da prihvate ponudu Uprave. Kao ministar čvrsto stojim iza Uprave. Postoji samo jedan plan, a to je plan restrukturiranja, inače će kompanija, nažalost, otići u bankrot", rekao je ministar Hajdaš Dončić. Pozvao je radnike Croatia Airlinesa da prihvate plan Uprave kako bi se sačuvala radna mjesta. "Jedan dio radnika trebao bi izdržati s nešto manjim primanjima do 2015. godine, jer je to jedini način da spasimo Croatia Airlines", poručio je.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa (CA) Krešimir Kučko odbacio je danas optužbe Sindikata pilota i kabinskog osoblja da se uštede, koje predviđa program restrukturiranja, nastoje ostvariti isključivo na njihov račun i ustvrdio da se program restrukturanja mora provesti inače će biti ugrožena opstojnost kompanije. Kučko je na konferenciji za novinare odbio sve optužbe dvaju sindikata, koji štrajkaju od jutros u 6 sati, i ustvrdio da bi pristajanje na njihov zahtjev da se u novom kolektivnom ugovoru zadrže prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora ugrozilo provedbu programa restrukturiranja po kojem bi kraj ove godine Croatia Airlines po prvi put dočekao u plusu. Pohvalio se rezultatima kompanije za prvi kvartal ove godine, u kojem je broj putnika porastao za šest posto, prihod od putničkog prometa veći je za jedan posto, a operativni troškovi poslovanja manji su za pet posto, što je najbolji rezultat u povijesti CA.

ZAGREB - Trgovački lanac Bricostore gasi svoju aktivnost u Hrvatskoj u kojoj zatvara svoja tri prodajna centra, najavio je predsjednik Uprave tog trgovačkog lanca Philippe Bresson u pismu objavljenom danas na tvrtkinom facebook profilu. Kako navodi, u travnju ove godine Bricostore je prodao sve svoje poslovne centre u Rumunjskoj grupaciji Kingfisher, a više "ne može održati poslovanje samo s hrvatskim prodajnim centrima koji su od samog početka poslovali s gubitkom usprkos izrazito velikim ulaganjima koje je tvrtka uložila kako bi se razvila mreža prodajnih centara u Hrvatskoj". Zbog toga je, navodi Bresson, Bricostore "primoran ugasiti svoju aktivnost u Hrvatskoj iako se i dalje vode pregovori s potencijalnim investitorima". I u Sindikatu trgovine Hrvatske potvrđeno je da se zatvara trgovački lanac Bricostore u Hrvatskoj, što znači otkaze za svih 210 zaposlenih, rekla je za Hinu izvršna tajnica STH-a Snježana Vrančić. Poslodavac je potvrdio da zatvara centre u Hrvatskoj te da je u izradi program zbrinjavanja radnika, kaže Vrančić. Francuski Bricostore je u Hrvatskoj prisutan od 2003., svoj prvi prodajni centar otvorio je u Splitu u rujnu 2004., u Puli 2007. te u Zagrebu u svibnju prošle godine.

ZAGREB - Hrvatska će biti zemlja partner na jubilarnom, 80. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, na kojem će od 18. do 24. svibnja sudjelovati oko 1.500 izlagača iz više od 60 zemalja. Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede organizira nacionalno predstavljanje Hrvatske i to promocijom i degustacijom najznačajnijih proizvoda četiri hrvatske regije - Slavonije, Središnje Hrvatske, Istre i Dalmacije, a po prvi put će se na novosadskom sajmu predstaviti i zajednički projekt HGK i Ministarstva poljoprivrede "Vina Croatia - Vina Mosaica". Prvog dana sajma bit će održana i Poslovna konferencija "Hrana - što nas spaja to nas i povezuje" u organizaciji ministarstava poljoprivrede Hrvatske i Srbije, HGK, Europske banke za obnovu i razvoj te pod medijskim pokroviteljstvom mjesečnika Forbes. Cilj je konferencije predstaviti vodeće kompanije iz Hrvatske i Srbije, i to tako da svojim sudjelovanjem u panelu razmotre moguće načine unapređenja suradnje na području poljoprivrede i prehrambene industrije s obzirom na skori ulazak Hrvatske u EU.

ZAGREB - Tijekom ožujka u Hrvatskoj su izdana 554 odobrenja za građenje, što je za 24,6 posto manje u odnosu na broj odobrenja izdanih u ožujku prošle godine, dok je broj odobrenja za građenje izdanih u prva tri mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani smanjen za 21,8 posto, na 1.531. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, vrijednost radova predviđena odobrenjima za građenje izdanima u ožujku ove godine iznosi 1,25 milijardi kuna. Ukupna vrijednost radova predviđena odobrenjima za građenje izdanim u prva tri mjeseca ove godine iznosi 4,4 milijarde kuna, od čega 3,7 milijardi kuna za radove na novogradnji, a 658 milijuna kuna na rekonstrukcije. Odobrenjima za građenje izdanima u ožujku, predviđena je gradnja 991 stana ili 28 stanova više nego u ožujku prošle godine, dok taj broj za prva tri mjeseca ove godine iznosi 2.100 ili 706 stanova manje nego u istom lanjskom razdoblju.

ZAGREB - Zagreb je u travnju zabilježio turističke rekorde s porastima turističkih dolazaka za 16 posto i noćenja za 13 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izvijestili su danas iz Turističke zajednice grada Zagreba. Glavni grad Hrvatske u travnju je posjetilo 61.190 posjetitelja koji su ostvarili 107.970 noćenja. Uobičajeno, i u travnju je većina turista u Zagrebu bila iz inozemstva, njih gotovo 46,8 tisuća ili 14 posto više nego lani ostvarilo je 83,4 tisuće noćenja ili 17 posto više. Najviše je stranaca pritom stiglo iz Njemačke, Italije, Bugarske, SAD-a i Japana. U zagrebačkoj Turističkoj zajednici su posebno zadovoljni porastom broja domaćih turista u Zagrebu u travnju za čak 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a njih 14,4 tisuće ostvarilo je i 2 posto više noćenja ili blizu 25 tisuća.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je porasla za 0,40 posto, na 1.926,19 bodova, dok je Crobex10 ojačao za 0,74 posto, na 1.084,69 boda. Redovni promet Burze iznosio je 10,7 milijuna kuna, a na listu milijunaša uvrstile su se tri dionice. Najtrgovanija je danas bila dionica Ericsson Nikole Tesle s prometom od 2,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,72 posto, na 1.519 kuna. Više od po 1,7 milijuna kuna prometa danas su imale dionice HT-a i Leda, pri čemu obje bilježe i rast cijene, dionica HT-a za 0,41 posto, na 208,85 kuna, a Leda za 0,92 posto, na 8.447 kuna. Promet od 728,4 tisuće kuna imala je dionica Petrokemije čija je cijena pala 0,22 posto, na 228 kuna. Dionica Ine protrgovano je za 600,9 tisuća kuna, uz rast cijene od 2,38 posto, na 4.300 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙