FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa (CA) od jutros u 6 sati štrajkaju tražeći zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora (KU), dok je sindikat zemaljskog osoblja, koji se štrajku trebao priključiti od 11 do 12 sati, odustao od prosvjeda i odlučio pristupiti novom KU-u. Uprava CA i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) potpisali su sporazum kojim se taj sindikat obvezuje da će potpisati novi KU s dodatnim odredbama koje se tiču zaposlenih u administraciji i operativi. Dodatnim odredbama broj zemaljskog osoblja koje će biti otpušteno smanjen je s 27 posto na 17 posto, odnosno na 80-ak od ukupno 480 radnika, rekao je Hini predsjednik sindikata Tomislav Rajković. Također je dogovoreno da će se njihove plaće smanjiti za trećinu od iznosa naknade za vjernost, a nakon toga neće biti dodatnih smanjenja. Postignuta je i suglasnost oko otpremnina koje će iznositi jednu bruto plaću po godini rada u CA, a najviše 120.000 kuna neto. SHSZUZ je najveći sindikat u CA, te četvrti od ukupno šest sindikata koji djeluju u CA s kojim je Uprava postigla dogovor oko novog KU-a, čime je postignut dogovor s ukupno dvije trećine svih zaposlenika kompanije.

SPLIT - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da je štrajk pilota i stjuardesa Croatia Airlinesa (CA) njihovo legitimno pravo, ali je pozvao štrajkaše na razum jer toj kompaniji prijeti bankrot. "Pozivam na razum i odricanje od dijela prihoda osoblja koje štrajka, jer je to jedina mogućnost da CA opstane. Drugo rješenje su veliki penali, zapravo bankrot kompanije", rekao je Hajdaš Dončić. Pozvao je Upravu i sindikate da nastave razgovore kako bi našli zajednički jezik i sačuvali kompaniju, te izrazio uvjerenje da CA ima potencijala za opstanak. Na upit koliko bi eventualni bankrot CA-a odaslao ružnu poruku uoči turističke sezone i Hrvatskoj pokvario turističke planove, Hajdaš Dončić je podsjetio da je zračni promet već liberaliziran i napomenuo kako postoje kompanije zainteresirane da "naslijede" CA. Nakon predavanja plana restrukturiranja i državne dokapitalizacije CA od 1,1 milijarde kuna, dodao je, stiglo je nekoliko prijava niskobudžetnih aviokompanija Europskoj komisiji. Ministar je također izvijestio da Uprava i Skupština CA razgovaraju s potencijalnim partnerima o dokapitalizaciji kompanije do 49 posto.

ZAGREB - Poljska je država koja je iskoristila svoje članstvo u Europskoj uniji na najbolji mogući način i Hrvatska želi učiti na njenim iskustvima, istaknuo je predsjednik Republike Ivo Josipović na otvaranju današnjeg Hrvatsko-poljskog gospodarskog foruma u sklopu službenog posjeta poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog i poljskog gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj. Josipović je poljske investitore okupljene na forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori pozvao da ulažu u Hrvatsku, rekavši kako je istina da se u Hrvatskoj "s investicijama ne snalazimo baš najbolje i da nam poduzetnički mentalitet nije razvijen kako bi trebao biti", no i da se loša investicijska klima lagano mijenja te da se nada kako će i novi zakoni, koje predlaže Vlada, biti poticajni za ulagače. Poljski predsjednik je istaknuo da su 'tajna uspjeha' Poljske u 20 godina tranzicije izravna strana ulaganja, kojih je u tom razdoblju ta zemlja privukla oko 160 milijardi eura. Tranziciju je Poljska započela "potpunim bankrotom socijalističke ekonomije", a novi je ekonomski model izgrađen prvo na temeljima inoulaganja, a ulaskom u EU i na efikasnom korištenju EU fondova, u čemu su također sudjelovale i strane kompanije. Sve to pomoglo je da Poljska u godinama svjetske ekonomske krize bilježi gospodarski rast, da je u 20 godina svoj izvoz povećala sa 60 na više od 150 milijardi eura godišnje te je postala jedna od tri najatraktivnije zemlje svijeta za ulaganje u proizvodnju, rekao je Komorowski.

SPLIT - Radovi na obnovi i dogradnji dvaju vezova u splitskoj Gradskoj luci, vrijedni 34,5 milijuna kuna, trebali bi biti završeni do kraja lipnja, rečeno je prigodom današnjeg obilaska tog gradilišta ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića. Riječ je o vezovima 26 i 27 čija će novoizgrađena operativna površina iznositi 2.700 četvornih metara, a osigurat će se dva dužobalna veza duljine 140 metara te dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine 30 matara. Radovi se odvijaju u okviru projekta rekonstrukcije i dogradnje vezova za prihvat brodova u domaćem prometu te mogućem alternativnom prihvatu brodova u međunarodnom prometu, čime će se poboljšati protok putnika i vozila te povećati sigurnost prometa u splitskoj Gradskoj luci. Hajdaš Dončić je kazao i kako se u rujnu ove godine očekuje i početak gradnje vanjskih vezova u splitskoj Gradskoj luci. To je jedna od kapitalnih investicija u Splitu, ukupnog iznosa 200 miljuna kuna. Tim projektom Split stvara preduvjete da postane jedna od vodećih nautičkih luka na Mediteranu, osobito za kruzere, istaknuo je ministar.

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izvjestila je danas da je u isplati drugog dijela potpora na osnovu odobrenih zahtjeva za 2012. godinu obavila novu isplatu u ukupnom iznosu od 476,6 milijuna kuna. Isplaćena su regionalna plaćanja (ostale vrste korištenja zemljišta, livade i pašnjaci, tov goveda i duhan), zatim dohodovna potpora I. i II. skupine, specifična potpora u stočarstvu, intervencije na tržištu proizvoda ribarstva te uzgoj i prerada ribe IV. kvartal za 2012. godinu. Za danas je planirana isplata za mjere tržišne intervencije za mandarine, zatim mjere ruralnog razvoja (ekološka proizvodnja, integrirana proizvodnja, očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja i teži uvjeti gospodarenja) u ukupnom iznosu od 89,6 milijuna kuna, navode iz Agencije. Agencija je prošli tjedan započela s isplatom drugog dijela potpore na osnovu odobrenih zahtjeva za 2012. godinu i tada je isplaćeno 147,6 milijuna kuna, a isplate su nastavljene ovaj tjedan te će se danas i sutra isplatiti ukupno nešto više od 566 milijuna kuna.

ZAGREB - Tvrtka Badel 1862 izvijestila je da je na čelo tvrtke imenovan Ivo Markotić. Nadzorni odbor Badela na sjednici održanoj 13. svibnja donio je odluku kojom se opoziva dosadašnji generalni direktor Srđan Oreb, a novim generalnim direktorom imenuje se Ivo Markotić, navodi se u obavijesti Badela na Zagrebačkoj burzi. Na čelo Badela Markotić dolazi iz Centar banke gdje je od svibnja 2011. do ožujka ove godine obnašao funkciju predsjednika Uprave, a nakon toga postaje savjetnikom banke. Vlada je 11. travnja predložila Nadzornom odboru Badela 1862 opoziv Oreba te imenovanje Markotića. Nad Badelom, koji zapošljava 516 radnika, je krajem travnja otvoren postupak predstečajne nagodbe, a po podacima iz tog prijedloga dugovanja tvrtke iznose 595,7 milijuna kuna.

ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi su oko podneva bili u blagom plusu, a najviše je u fokusu investitora dionica Ericsson Nikole Tesle zbog približavanja dana isteka prava na sudjelovanje u isplati dividende. Oko podneva je Crobex indeks bio u plusu 0,02 posto, na 1.918 bodova, a Crobex10 0,04 posto, na 1.077 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 2,8 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i jučer oko podneva. Najviše se trguje dionicom Ericssona Nikole Tesle, zbog približavanja dana isteka prava na sudjelovanje u isplati dividende. Ericsson Nikola Tesla isplaćuje dividendu u bruto iznosu od 170 kuna po dionici, što implicira bruto dividendni prinos od 11,11 posto. Datum „ex-dividenda“ je 17. svibnja. Tom dionicom do podneva je ostvaren promet, od 737.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,24 posto, na 1.520 kuna. Dionica HT-a protrgovano je za 578.000 kuna, a cijena joj stagnira na 208 kuna. Promet iznad pola milijuna kuna do podneva je ostvaren još i dionicom Leda kojoj je cijena porasla 1,32 posto, na 8.448 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju, ojačala prema svim važnijim svjetskim valutama, osim prema švicarskom franku, prema kojem je blago oslabila. Kuna je prema euru ojačala za 0,08 posto, pa srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,558789 kuna. Za 0,17 posto snižen je tečaj američkog dolara čiji srednji tečaj iznosi 5,820873 kune, dok je tečaj britanske funte smanjen za 0,71 posto, na 8,895833 kune po srednjem tečaju. Istodobno je tečaj švicarskog franka povećan za 0,02 posto, pa srednji tečaj franka iznosi 6,093341 kunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙