FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Od 1. srpnja, kada Hrvatske postane punopravnom članicom Europske unije, konzularnu zaštitu i pomoć hrvatskim državljanima koji se nalaze u inozemstvu, gdje RH nema svoje diplomatsko ili drugo predstavništvo, pružat će diplomatske misije ili konzularni uredi druge države članice Europske unije, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom, navodi se u nacrtu konačnog prijedloga Zakona o dopunama Zakona o vanjskim poslovima objavljenom na internetskoj stranici MVEP-a. Ovim se Zakonom zakonodavstvo Hrvatske usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije u dijelu koji se odnosi na potrebu zakonskog uređivanja postupanja diplomatskih misija i konzularnih ureda Hrvatske prema zahtjevima državljana drugih država članica EU za pružanjem konzularne zaštite i pomoći, uključivo i izdavanje Europskog hitnog putnog lista za povratak. Također se predviđa davanja novčane pozajmice, koja do sada nije izrijekom postojala, hrvatskim državljanima koji se nađu u problemima kako bi se mogli vratiti kući.

SARAJEVO

Na području Bosne i Hercegovine u utorak je uhićeno trinaest osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima, potvrdila je Granična policija BiH ističući kako je riječ o operaciji koja se provodi u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Hrvatske. Kako se navodi u priopćenju objavljenom u Sarajevu, akcija kodnog naziva "Jug" provedena je po nalogu Suda BiH. Akcija je započela u ranim jutarnjim satima, a svi uhićeni sumnjiče se za organiziranje prebacivanja ilegalnih imigranata s područja Kosova i Turske. Policija u BiH je tijekom akcije pretražila četrnaest različih lokacija na području Bijeljine, Mostara, Čitluka, Ljubuškog, Gruda i Bugojna.

ISLAMABAD

Pakistansko izborno povjerenstvo potvrdilo je u utorak pobjedu Muslimanske lige bivšeg premijera Nawaza Sharifa na parlamentarnim izborima održanim prošlog vikenda, izvješćuje AFP i podsjeća da će Sharif krenuti u stvaranje saveza s manjim strankama kako bi osigurao većinu u parlamentu. Privremeni rezultati također potvrđuju potpuni debakl Stranke pakistanskog naroda (PPP) koja se nalazi na čelu koalicijske vlade na odlasku. PPP je završio na drugom mjestu na izborima, ali daleko iza Sharifa. Treće mjesto pripalo je Pokretu za pravdu (PTI) nekadašnjeg slavnog igrača kriketa Imrana Khana. Pakistanski birači su u subotu izravnim glasovanjem birali zastupnike u Nacionalnoj skupštini koja broji 272 mjesta. Muslimanska liga je osigurala 123 mjesta u parlamentu, PPP je osvojio 31 mjesto, a PTI 26. Da bi osigurao većinu u parlamentu, Šarifu je potrebno 137 zastupničkih mjesta.

ABU DABI

Pet arapskih zemalja i Turska objavile su u utorak nakon sastanka u Abu Dabiju da za predsjednika Bašar al-Asada nema mjesta u budućoj Siriji. Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Katara, Egipta, UAE-a, Jordana i Turske razgovarali su na tom sastanku o međunarodnoj konferenciji o Siriji koju su predložili SAD i Rusija, javlja emiratska službena agencija WAM. Ocijenili su da sporazum iz Ženeve "predstavlja odgovarajuću osnovu za rješenje ako se legitimne težnje sirijskog naroda uzmu u obzir, kao i da za predsjednika Asada, njegov režim i njegove suradnike čije su ruke zamrljane krvlju nema mjesta u budućoj Siriji", piše u priopćenju.

SARAJEVO

Turski predsjednik Abdulah Gull najavio je kako će njegova zemlja nastaviti s naporima za normaliziranje odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije što uključuje i trilateralne sastanke na razini šefova država i ministara vanjskih poslova. Uoči trojnog sastanka sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, što će se održati u Ankari, Gull je u intervjuu kojega je u utorak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" kazao kako Turska ulaže velike napore u izgradnju što boljih odnosa između Sarajeva i Beograda. "Približavanje Sarajeva i Beograda daje očevidan doprinos miru u regiji", kazao je turski predsjednik dodajući kako će njegova zemlja te napore i u budućnosti pomagati koliko god može.

BEJRUT

Sirijska vlada želi saznati detalje o američko-ruskoj predloženoj mirovnoj konferenciji prije nego što odluči hoće li sudjelovati i priopćila je da o ulozi predsjednika Bašara al-Asada može odlučiti "samo sirijski narod i izbori", rekao je ministar informiranja Omran Zoabi. Kako prenosi novinska agencija SANA u utorak, Zoabi je kazao da Sirija pozdravlja prijedlog o održavanju mirovne konferencije, ali da "neće sudjelovati na nijednom... sastanku koji šteti, izravno ili neizravno, nacionalnom suverenitetu". Oporba zahtijeva Asadov odlazak s vlasti otkako je počela pobuna prije dvije godine, a prijašnji mirovni napori su zaustavljeni zbog toga što se nije uspjela odrediti buduća uloga Bašara al-Asada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙