FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska i Poljska snažno zagovaraju politiku proširenja Europske unije, dok na bilateralnom planu ističu produbljenje gospodarskih odnosa, posebice u svjetlu skorašnjeg punopravnog članstva RH u EU-u koje otvara nove mogućnosti na tom području, složili su se u ponedjeljak predsjednik Ivo Josipović i njegov gost, šef poljske države Bronislaw Komorowski. Predsjednik Komorowski s izaslanstvom nalazi se u dvodnevnom službenom posjet Hrvatskoj na poziv predsjednika Josipovića, a sastat će se i s ostalim visokim hrvatskim dužnosnicima. "Složili smo se da je politika proširenja od strateškog interesa za EU i naše zemlje i regije", kazao je predsjednik Josipović, dodavši da je za Hrvatsku, svakako, od posebnog interesa proširenje na jugoistočnu Europu. Poljski predsjednik je kazao da računa na to da će Hrvatska podržati proširenje Unije i na zemlje koje se nalaze istočnije od Poljske.

ZAGREB - Francuski ministar za europske poslove Thierry Repentin i državni ministar u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michael Link, koji borave u zajedničkom posjetu Zagrebu, poželjeli su u ponedjeljak dobrodošlicu Hrvatskoj u EU i kazali su da njihov posjet ima prije svega simbolično značenje. "Ja sam ovdje došao s Michaelom Linkom u zajednički posjet koji prije svega ima simboličku važnost. Došli smo zajednički poželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u EU", rekao je Repentin u izjavi za novinare nakon što se zajedno s Linkom sastao s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Link je izjavio da je ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja "važan ne samo za Hrvatsku, ne samo za Francusku, i ne samo za Njemačku nego za cijelu Europu jer pristupanje Hrvatske bitan element u daljnjem procesu ponovnog ujedinjenja našeg kontinenta".

MOSKVA - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak će u Rusiji s predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o sirijskoj krizi, objavio je u ponedjeljak Kremlj. "Ruski predsjednik 14. svibnja sastat će se s izraelskim premijerom koji će doputovati u radni posjet Rusiji", stoji u priopćenju te se dodaje kako će se posebna pozornost posvetiti situaciji na Bliskom istoku, osobito u Siriji.

PEKING - Novi kineski premijer Li Keqiang posjetit će Indiju i Pakistan, a zatim Švicarsku i Njemačku u sklopu svog prvog inozemnog putovanja otkako je preuzeo dužnost, najavilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Tijekom turneje od 19. do 27. svibnja Li će razgovarati s indijskim premijerom Manmohanom Singhom te s pakistanskim predsjednikom Asifom Alijem Zardarijem, najavio je Peking. Kina i Indija su među osnivačima organizacije BRICS koja okuplja države najbrže rastućih svjetskih gospodarstava (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika), no bilateralni su im odnosi osjetljivi još od kratkog rata 1962. oko granice, u kojem je Kina pobijedila.

KABUL - Desetero afganistanskih civila, od kojih troje djece, ubijeno je u ponedjeljak u eksploziji bombe na jednoj cesti dok su išli na sprovod na jugu zemlje, objavila je lokalna policija. "Kombi je oko podneva naletio na bombu ručne izrade u okrugu Argistan. Deset osoba je ubijeno, od kojih četiri žene i troje djece, a još ih je 12 ranjeno", izjavio je general Abdul Raziq, šef policije pokrajine Kandahar.

DAKA - Vojska Bangladeša objavila je da će u utorak prekinuti potragu za tijelima u ruševinama zgrade od devet katova koja se urušila blizu Dake 24. travnja, pri čemu je poginulo 1127 osoba. "Operacije potrage gotovo su završene. Upravo predajemo mjesto nesreće upravi okruga a bazu ćemo napustiti do utorka u 15 sati", izjavio je u ponedjeljak stožerni brigadir Siddiqul Alam, zadužen za operacije već gotovo tri tjedna. "Ne vjerujemo da još ima tijela u ruševinama", dodao je on, ističući da podaci o jednoj od najgorih industrijskih nesreća u povijesti sada iznose 1127 mrtvih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙