FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Program poticanja prodaje novoizgrađenih stanova na tržištu "POS plus" kreće sutra, a u njemu mogu sudjelovati hrvatski državljani koji kupuju stan prvi ili neki drugi put, najavila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš na današnjoj konferenciji za novinare. Programom POS plus država, po njezinim riječima, želi 'odlediti' prodaju 20 tisuća novih stanova i time pomoći građevinarima i kupcima, ali pogodovati i sebi naplatom PDV-a. Kroz POS plus moći će se kupiti novi stanovi i to izravno od investitora, izvođača ili pravne osobe u sustavu PDV-a, uredne vlasničke dokumentacije i koji ima akt za uporabu. Najviše kupoprodajna cijena za koju se odobrava zajam je 1.400 eura po četvornom metru korisne površine stana s PDV-om. Neovisno o visini kupoprodajne cijene, zajam javnih sredstava uvijek je 200 eura po četvornom metru. Uvjet je da kupac osigura depozit od 15 posto od kupoprodajne cijene stana. Program funkcionira tako da kupac nalazi stan na tržištu, a potom se obraća bankama koje sudjeluju u POS-u plus, kojih je zasad 13 i među kojima su sve najveće banke koje djeluju u Hrvatskoj. Nakon dogovora s jednom od banaka, dokumentacija se šalje u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja donosi odluku o odobravanju zajma javnih sredstava. Slijede ugovori o kreditima s bankom i s APN-om za javna poticajna sredstva. U Ministarstvu kao prednosti programa ističu povoljniju kamatnu stopu u odnosu na komercijalne, mjesečnu uštedu na ratama i ukupnu uštedu u plaćenom iznosu po završetku otplate.

ZAGREB - Predstavnici najvećeg poljskog osiguravajućeg društva PZU, koji čine dio gospodarskog izaslanstva u pratnji poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, potvrdili su danas svoj interes za ulaganje u Croatia osiguranje (CO) u procesu privatizacije te ističu kako su zainteresirani da hrvatska država ostane "snažan, ali prijateljski" dioničar najvećeg hrvatskog osiguravatelja. Predsjednik Uprave PZU-a Andrzej Klesyk na konferenciji za novinare istaknuo je da je PZU za Croatia osiguranje zainteresiran iz niza razloga - zbog sličnosti hrvatskog i poljskog tržišta osiguranja, potom slične povijesti dviju kompanija, ali i činjenice da su hrvatsko tržište u PZU-u odredili kao optimalnu točku za daljnje širenje u regiji. Također, istaknuo je Klesyk, obje su kompanije svojevrsne stožerne institucije financijskih sustava svojih država pa stoga u PZU-u razumiju koliko bi bilo bitno surađivati s hrvatskom Vladom na očuvanju stabilnosti financijskog sektora i zato žele da država ostane "snažan, ali prijateljski" dioničar CO-a. Na upit da li ih CO zanima i ukoliko se Vlada ne odluči na prodaju većinskog paketa, Klesyk je kazao da bi u ovom trenutku bili zainteresirani i za manjinski, ali da im je dugoročni cilj imati većinski udio. Na upit da li ih zanima privatizacija u Sloveniji, Klesyk je kazao da je PZU zainteresiran za svaki veći udio u osiguravateljskoj tvrtki u ovoj regiji.

ZAGREB - HŽ Infrastruktura (HŽI) do ulaska Hrvatske u EU završit će gotovo sve što je obećano oko restrukturiranja, nijednu tvrtku-kćer neće imati u svom vlasništvu, broj zaposlenih su smanjili bez klasičnih otkaza, do kraja ove godine više neće otpuštati nego će još oko sto zaposlenih pokušati 'riješiti' uz poticajne mirovine, a financije rješavaju sve uredno pa i dugove iz zadnjih deset godina. Tim je riječima predsjednik Uprave HŽI-a Darko Peričić na današnjoj konferenciji za medije sažeo što je sve poduzeto od početka restrukturiranja te tvrtke u srpnju prošle godine do danas. Prve procjene poslovanja za 2012. pokazuju da bi HŽI mogao imati gubitak od oko 350 milijuna kuna kao rezultat 1,15 milijardi ukupnog prihoda i oko 1,5 milijardi kuna rashoda. Gubitak je zapravo, objasnio je Peričić, državni deficit jer je za taj iznos resorno Ministarstvo ove godine smanjilo iznos za restrukturiranje HŽI-ja, a da bi se olakšalo restrukturiranje Putničkog prijevoza. U ovoj godini predviđeno je smanjenje broja radnika za njih 1.200, od kojih su većinu već 'riješili' uz poticajne mirovine, a tako će pokušati riješiti i još oko sto radnika do kraja ove godine. Početkom 2012. u HŽI je bilo ukupno 6.812 zaposlenih, a s 1. svibnja ove godine 5.552.

ZAGREB - Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić ocijenio je danas kako za štrajk i prosvjed koji su za srijedu najavili Sindikat strojovođa i Sindikat željezničara nema nikakva razloga. Najavljeni štrajk je 'totalno bez ikakvog razloga' i politikantski jer nijedan razlog naveden za štrajk 'ne drži vodu', kazao je Peričić na konferenciji za novinare u sjedištu HŽ Infrastrukture na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati restrukturiranja te tvrtke koje je, po ocjeni uprave, bilo uspješno. Sindikat strojovođa Hrvatske najavio je sredinom prošlog tjedna da će u srijedu, 15. svibnja, između 12 i 14 sati održati štrajk upozorenja zbog katastrofalnog stanja u HŽ Putničkom prijevozu i HŽ Cargu, dok će istodobno Sindikat željezničara Hrvatske zbog stanja u te dvije HŽ-ove tvrtke kćeri održati javni prosvjed pred Banskim dvorima. Uz napomenu kako najavljeni štrajk zadire i u HŽ Infrastrukturu, Peričić kaže kako u HŽ Infrastrukturi ne vide nijedan razlog za štrajk jer se poštuju sva prava radnika, a najavio je i kako će se u srijedu održati sastanak sindikata s predstavnicima svih uprava u HŽ-u te resornim ministrom.

ZAGREB - Čelnici triju sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu najavili su danas štrajk, koji bi trebao započeti u utorak, 14. svibnja, u 6 sati ujutro, no ostavili su otvorenu mogućnost da do početka štrajka ipak postignu dogovor s Upravom CA. Sindikati pilota, kabinskog osoblja i zemaljskog osoblja traže zadržavanje svih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji je istekao u ožujku, jer su im novim Kolektivnim ugovorom, koji su s Upravom potpisala tri ostala sindikata CA, znatno smanjena primanja. Sindikat koji okuplja radnike operative i administracije traži i odustajanje od najavljenog smanjivanja broja zaposlenih na tim poslovima za 27 posto. Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić rekao je novinarima da su predstavnici pilota danas bili na radnom sastanku s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i predstavnicima Uprave, no nije postignut nikakav dogovor. Zasad nije bilo pomaka u razgovorima, što ne znači da ih neće biti, izjavio je Bilić dodavši da su piloti spremni učiniti sve da ne dođe do štrajka jer će on naštetiti i kompaniji i zaposlenicima.

ZAGREB - Pedesetak radnica Domaće tvornice rublja (DTR) prosvjedovalo je danas pred Upravom tvrtke u Preradovićevoj ulici tražeći isplatu dviju zaostalih plaća i pet naknada za prijevoz. Radnice su u štrajku od 7. svibnja jer im nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak i naknade za prijevoz za zadnjih pet mjeseci, a poslodavac im je dužan i poprilične svote za neisplaćena materijalna prava. Neka nam Uprava isplati dvije plaće i naknade za prijevoz pa ćemo se vratiti na posao. Posla ima i želimo raditi, ali nemamo više sredstava za život, krediti nam sjedaju, nemamo za režije, a neke od nas ni za hranu, pa su počele preskakati gablece, rekla je radnica Kata Šečić koja je novinarima pokazala odrezak svoje zadnje plaće koja iznosi 2.257 kuna. Nad DTR-om je 22. ožujka otvoren postupak predstečajne nagodbe zbog nelikvidnosti, jer tvrtka kasni s ispunjavanjem dospjelih obaveza i isplatom plaća. Većinski vlasnik DTR- a je tvrtka Ceufin Brokers d.o.o. u stečaju, koja raspolaže s 65,45 posto dionica, a trenutno ima 103 zaposlenih, mahom tekstilnih radnica. Po riječima Kate Šečić, poslodavac im je obećao da će 15. svibnja možda isplatiti jednu plaću, ali radnice u to ne vjeruju, pogotovo jer im je dužan i za materijalna prava.

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je međunarodni natječaj za uslugu izrade dokumenta Strateški marketinški plan hrvatskog turizma (SMPHT) za razdoblje 2014.-2020. s rokom za dostavu ponuda do 29. svibnja ove godine, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a. Natječaj je objavljen prošlog tjedna temeljem odluke Turističkog vijeća HTZ-a, čije će povjerenstvo po okončanju natječaja ocijeniti sve pravovaljane ponude te predložiti potpis ugovora s tvrtkom-nositeljem najbolje ocijenjene ponude. Procijenjena vrijednost nabave za predmetni projekt iznosi četiri milijuna kuna (bez PDV-a). Iz HTZ-a se doznaje i da se završetak izrade tog plana te njegovo usvajanje očekuje tijekom ove jeseni kako bi ujedno bio i temeljni dokument kojim će se HTZ rukovoditi pri izradi programa rada za iduću godinu.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama, jer nema vijesti iz domaćeg poslovnog sektora koje bi investitorima dale nove smjernice. Oko podneva je Crobex indeks bio u minusu 0,27 posto, na 1.916 bodova, a Crobex10 0,16 posto, na 1.074 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 2,9 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i u petak oko podneva. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 908.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 208 kuna. Slijedi dionica Petrokemije, sa 455.000 kuna prometa i blagim rastom cijene, za 0,35 posto, na 227,5 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna blago ojačala prema euru, za 0,02 posto, a u istom je postotku ojačala i prema švicarskom franku. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,565586 kuna, a franka 6,091945 kuna. Istodobno je kuna oslabila prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,20 posto, a prema britanskoj funti za 0,26 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,830445 kuna, a funte 8,959718 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙