FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuba traži zatvaranje Guantanama

ŽENEVA, 1. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez Parrilla zatražio je u srijedu pred Ujedinjenim narodima zatvaranje američkog zatvora Guantanamo, upozorivši na mučenja i smrtne slučajeve.

"Duboko smo zabrinuti pravnom prazninom koja omogućuje stalna i okrutna kršenja ljudskih prava u bazi Guantanamo, kubanskom teritoriju koji uzurpiraju Sjedinjene Države", rekao je Parrilla pred Vijećem za ljudska prava u Ženevi.

On je objasnio da je Guantanamo "centar za mučenja i ubijanje zatvorenika, u kojem se 166 zatvorenika nalazi deset godina bez jamstava, presuda i obrane".

Šef kubanske diplomacije je naglasio da 100 od tih zatvorenika štrajka glađu, među kojima je sedamnaestorici ugrožen život i prisilno su hranjeni intubacijom.

Taj zatvor i ta baza moraju se zatvoriti i područje treba biti vraćeno Kubi, rekao je tijekom predstavljanja nacionalnog izvješća o ljudskim pravima na Kubi.

Posljednjih tjedana vrši se sve veći pritisak na američkog predsjednika Baracka Obamu da zatvori taj vojni zatvor na Kubi u kojem se još uvijek nalazi 166 zatvorenika.

Štrajk glađu stotinu zatvorenika u Guantanamu ušao je u 12. tjedan, kažu službeni podaci iz zatvora, dok po odvjetnicima štrajka glađu 130 zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙