FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenica UN-a za ljudska prava traži zatvaranje Guantanama

ŽENEVA, 5. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u petak je pozvala Sjedinjene Države da zatvore zatvorenički logor Guantanamo i ocijenila da zatvor na neodređeno vrijeme bez optužbe ili suđenja krši međunarodni zakon.

Navi Pillay je rekla da je štrajk glađu nekih zatvorenika u mornaričkoj bazi SAD-a Guantanamo na jugoistoku Kube "očajnički čin" no da ne iznenađuje.

"Moramo biti jasni u vezi s tim: Sjedinjene Države jasno krše ne samo svoje obveze nego i međunarodne zakone i standarde kojih su se obvezne pridržavati", rekla je Pillay u izjavi.

Za oko 166 tamošnjih zatvorenika odobren je premještaj u njihove zemlje porijekla ili treće zemlje, rekla je Pillay. "Kao prvi korak oni kojima je odobreno oslobađanje moraju biti oslobođeni", rekla je.

"Drugi su po izvješćima određeni za daljnji pritvor na neodređeno vrijeme. Neki od njih u tom zatvoreničkom centru propadaju više od desetljeća", rekla je.

Od 166 zatvorenika samo je devet optuženo ili osuđeno za zločine. Trenutno četrdeset zatvorenika u Guantanamu štrajka glađu prosvjedujući protiv zatvaranja na neodređeno vrijeme, po glasnogovorniku vojske SAD-a u Guantanamu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙