FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi gospodarski podaci iz eurozone pritisnuli tečaj eura

LONDON, 30. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Najnoviji slabi gospodarski podaci iz eurozone, koji su ojačali očekivanja o skorom sniženju kamatnih stopa, danas su blago pritisnuli tečaj eura na međunarodnim deviznim tržištima.

U takvim okolnostima bio je na gubitku 0,2 posto prema dolaru te se njime trgovao po 1,3077 dolara.

Dolar je istodobno oslabio prema jenu za 0,4 posto, na 97,4 jena. Drži se tako nedaleko 97,35 jena, najniže razine u gotovo dva tjedna, na koju se spustio u ponedjeljak.

Jedinstvenu europsku valutu danas su pritisnuli najnoviji podaci statističkog ureda Eurostata koji svjedoče o oštrom padu inflacije u travnju i novoj rekordnoj nezaposlenosti u 17-članoj eurozoni u ožujku. Od slabih vijesti izdvaja se i ona iz Njemačke o padu prometa od trgovine na malo u ožujku drugi mjesec zaredom.

Riječ je o novom nizu pokazatelja koji podupiru očekivanja ekonomista da bi Europska središnja banka (ECB) već na sastanku u četvrtak mogla sniziti ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na rekordno niskih 0,5 posto.

"Nezaposlenost u eurozoni na razočaravajuće je visokoj razini koja zasigurno izaziva zabrinutost, a dodatni je razlog koji bi ECB mogao potaknuti da smanji kamatne stope", kazao je Ulrich Leuchtmann, čelnik odjela valutne analize u Commerzbanci.

Pojedini analitičari kažu da, dok bi smanjenje kamatnih stopa u eurozoni prvotno moglo izazvati slabljenje eura, najava daljnjeg popuštanja monetarne politike mogla bi biti protumačena pozitivnim potezom središnje banke i pružiti određenu podršku njegovu tečaju.

"Pribjegne li ECB smanjenju kamatne stope u četvrtak i najavi nestandardne mjere za poticanje kreditnih plasmana, mogli bismo svjedočiti jačanju eura", kazao je Jeremy Stretch, valutni strateg u CIBC World Marketsu. Dodao je i kako slabost dolara priječi oštriji pad tečaja eura.

Stratezi ocjenjuju da će gubici eura vjerojatno biti ograničeni jer se očekuje da će američka središnja banka Fed zadržati vrlo popustljivu monetarnu politike i time nastaviti pritiskati dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙