FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blago ojačao prema dolaru i jenu pred zasjedanje ECB-a i BOJ-a

LONDON, 3. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u srijedu prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima u opreznoj trgovini pred sutrašnje redovno zasjedanje Europske središnje banke (ECB) i odluku sa zasjedanja japanske središnje banke (BOJ) s novim guvernerom na čelu.

Euro je ojačao prema dolaru 0,22 posto, na 1,2847 dolara. Zadržao se tako nedaleko najniže razine u četiri mjeseca od 1,2750 dolara, na koju se spustio prošlog tjedna.

Jedinstvena europska valuta bila je na dobitku i prema jenu, od 0,1 posto, i njome se trgovalo po 119,87 jena. I dalje se drži nedaleko najniže razine u pet tjedana od 119,15 jena, na koju se spustila u utorak.

Dolar je oslabio 0,3 posto prema jenu, na 93,11 jena.

Vjetar u leđa euru je danas nakratko pružila vijest da će Međunarodni monetarni fond (MMF) s milijardu eura u iduće tri godine pridonijeti međunarodnom paketu pomoći Cipru, teškom 10 milijardi eura.

Pritisci euru ipak i dalje stižu od gospodarskih pokazatelja, ponajprije onih iz sektora proizvodnje koji svjedoče o daljnjem nastavku slabljenja aktivnosti u 17-članoj eurozoni u ožujku.

Na ruku mu ne ide ni politička pat-pozicija u Italiji gdje su svi dosadašnji pokušaji formiranja vlade završili neuspjehom. Potražnju za europskom valutom dodatno prigušuje zabrinutost u vezi sanacije ciparskog financijskog sustava i mogućih posljedica po druge dugovima pritisnute članice eurozone.

U fokusu je i sutrašnje redovno mjesečno zasjedanje ECB-a, premda se ne očekuju promjene kamatnih stopa. Veću pozornost će kao i obično plijeniti tiskovna konferencija njezina čelnika Marija Draghija, koja bi ulagačima mogla ponuditi nove smjernice.

Takvo ozračje ukazuje na trend blagog slabljenja eura, napominju analitičari.

"Na tržištima, čini se, prevladava sklonost nešto slabijem euru pred Draghijevu konferenciju, s obzirom na ovotjedne slabe gospodarske pokazatelje. Osim toga, prisutne su i dalje brige u vezi Italije i Cipra", kazao je Daragh Maher, valutni strateg u HSBC-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙