FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

MOSKVA

Najmanje 38 ljudi poginulo je u požaru u psihijatrijskoj bolnici u Ramenskom, 120 km sjeverno od Moskve, a zasad nisu poznati uzroci izbijanja vatre, objavili su ruski dužnosnici i mediji. Vjeruje se da je u bolnici u trenutku izbijanja požara bila 41 osoba - 38 pacijenata i troje zaposlenika - te da su se tri osobe uspjele spasiti, objavilo je rusko ministarstvo za izvanredna stanja. Ministarstvo je priopćilo da je požar koji izbio usred noći ugašen i da je zasad pronađeno 12 tijela, prenosi agencija RIA. Na prozorima jednokatnice u Ramenskom nalazile su se rešetke, a neki pacijenti, kako se čini, umrli su dok su u panici pokušavali izaći iz zgrade. Brojni pacijenti umrli su u svojim krevetima, objavio je Itar-Tass. Požari u državnim ustanovama u Rusiji, poput bolnica, škola i staračkih domova, izazvali su posljednjih godina brojne žrtve i pokrenuli raspravu o mjerama sigurnosti i uvjetima smještaja.

ZAGREB

Islandski oporbeni desni centar favorit je parlamentarnih izbora u subotu i ostvare li se predizborne ankete taj sjevernoatlantski otok koji je nakon financijske krize 2008. obnovio gospodarski rast, mogao bi odustati od članstva u Europskoj uniji s kojom je pregovore počeo 2010. Službeni Reykjavik napredovao je u pregovorima s Bruxellesom tako što je izbjegavao osjetljiva pitanja, napose najvažnije, ribarstvo, koje je najveća zapreka članstvu. Otkad se referendumom 1944. otcijepio od Danske, ribarstvom, a zatim tehnologijom, turizmom i financijama, Island se razvio u naprednu državu. Ulasku u EU protive se danas dvije vodeće oporbene stranke, konzervativna Stranka neovisnosti (desni centar) i Napredna stranka (centar). Ankete svakoj predviđaju 25 posto glasova i ako pobijede obećale su raspisati referendum o raskidu pregovora s EU-om. Stranka neovisnosti želi očuvati trgovinske odnose s EU-om, no drži da je za Island bolje da "ostane izvan Europske unije".

SAVAR

Spasioci su u petak nastavili izvlačiti preživjele prikliještene pod ruševinama zgrade urušene u Bangladešu pri čemu je najmanje 273 osoba poginulo a obnovljena je i rasprava o radnim uvjetima tekstilne industrije koja opskrbljuje zapadne tvrtke. Rana Plaza, zgrada s osam katova, urušila se kao kula od karata za radnog vremena u Savaru, na periferiji Dacce. Radi se o najgoroj nesreći u industrijskoj povijesti Bangladeša kojoj je konfekcija najvažnija grana gospodarstva. Više desetaka preživjelih izvučeno je iz ruševina u petak, dva dana nakon nesreće. "Spasili smo 45 osoba u petak od kojih je 41 nađena na istom mjestu, među ostacima četvrtog kata zgrade", izjavio je vatrogasni dužnosnik Ahmed Ali.

"Lokalizirali smo još 20 do 25 osoba na drugim mjestima ali je jako teško doći do njih. Još uvijek su žive". Visoki policijski časnik kazao je da su se privremeni podaci još pogoršali te broj mrtvih sad iznosi 273, među kojima velika većina žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙