FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

DOHA - Iran je u srijedu osudio odluku Arapske lige koja je dopustila da sirijska oporba na skupu u Dohi zauzme mjesto namijenjeno Siriji. Katarski emir, šeik Hamad ben Halifa al-Tani pozvao je predsjednika Sirijske nacionalne koalicije Ahmada Moaza al-Hatiba i privremenog predsjednika vlade Gasana Hita da na otvorenju arapskog summita u utorak u Dohi sjednu uz čelnike arapskih država, što su oni i učinili uz pljesak sudionika. "Prepustiti mjesto Sirije u Arapskoj ligi onima koji nemaju potporu naroda uspostavlja opasan obrazac ponašanja za arapski svijet i može postaviti presedan za ostale članice Arapske lige u budućnosti", rekao je pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova Husein Amir Abdulah za iransku agenciju ISNA-u. "Ovakvi postupci dovest će do kraja regionalne uloge ove organizacije", upozorio je on.

SEUL - Čelnici Sjeverne Koreje sastat će se idućih dana da bi raspravili o "važnim pitanjima", prenose u srijedu južnokorejski mediji informaciju koju je objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA. "Centralni komitet politbiroa Komunističke partije održat će plenarnu sjednicu prije kraja mjeseca kako bi razmotrio stanje i donio važne odluke za pobjedonosni napredak revolucije", javlja KCNA. Na sastanku će se razgovarati i o gospodarskoj politici. Južnokorejski politički stručnjaci kažu da je sastanak tempiran tako da bi odluke politbiroa mogao potvrditi parlament koji ima sjednicu u ponedjeljak 1. travnja. Ujak sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, Jang Song Thaek, mogao bi biti imenovan premijerom a glavni če mu zadatak biti da oživi gospodarstvo, ocijenio je profesor sa Odsjeka za sjevernokorejske studije sveučilišta u Seulu Yang Moo-Jin.

KAIRO - Egipatski parlamentarni izbori mogli bi početi u listopadu, šest mjeseci kasnije nego što je planirano, izvijestila je egipatska novinska agencija MENA prenoseći izjavu predsjednika Muhameda Mursija. Izvorni Mursijev plan bio je održavanje izbora u četiri kruga koji bi počeli u travnju a konačan sastav parlamenta počeo bi s radom u srpnju. Međutim administrativni sud ukinuo je taj ukaz Mursija o raspisivanju izbora. Isto tako je vratio izborni zakon, predmet sukoba između oporbe i Mursijevih vladajućih islamista, na ocjenu ustavnom sudu. Egipatski predsjednik kaže da bi do usvajanja novog izbornog zakona mogla proći dva ili dva i pol mjeseca a nakon toga bi još dva mjeseca bila potrebna za pripremu izbora. "Možda će izbori biti održani u listopadu", rekao je Mursi a prenosi MENA. Egipatska turbulentna tranzicija u demokraciju nakon zbacivanja Hosnija Mubaraka prije dvije godine označena je brojnim sporovima između vladajućeg Muslimanskog bratstva i pravosuđa, osobito prošle godine kada je Mursi privremeno dao sebi velike ovlasti i zabranio sudovima da stavljaju u pitanje njegove odluke.

TAIPEI -Najmanje dvadesetak osoba je ozlijeđeno u snažnom potresu koji je u srijedu pogodio glavni tajvanski grad Taipei, magnitude 6,0 po Richteru prema podacima Američkog centra za geofiziku (USGS) i osjetio se na području cijele zemlje, izvijestile su vladine agencije i mediji. Epicentar potresa bio je 48 km istočno od grada Nantua, a dogodio se na dubini od 20,7 km. Vatrogasci su izvijestili kako je u Nantuu i susjednim pokrajinama Changhui i Taichungu lakše ozlijeđeno dvadesetak stanovnika. Potres je prouzročio i požar koji je brzo ugašen. Prekinuto je prometovanje podzemnom željenicom i vlakovima velike brzine u Taipeiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙