FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo zdravlja o slučaju Z. Bubić i pravu na naknadu troškova prijevoza

ZAGREB, 25. travnja 2013. (Hina) - Ministarstvo zdravlja reagiralo je danas na otvoreno pismo Zrinke Bubić, koje su prenijeli brojni mediji, a koja se žalila jer unatoč tome što je oboljela od zloćudnog tumora nema pravo na naknadu troškova prijevoza od kuće do bolnice zato jer udaljenost iznosi točno 50 kilometara.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji posebnim Pravilnikom propisuje uvjete i način ostvarivanja prava na naknadu troškova prijevoza od mjesta prebivališta do mjesta liječenja, dosad se nije sreo sa situacijom poput one u kojoj se nalazi Zrinka Bubić iz Donjih Bogićevaca pokraj Nove Gradiške, kaže se u reakciji Ministarstva zdravlja.

Naime, Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju propisano je da pravo na naknadu putnih troškova imaju osiguranici čija je udaljenost od mjesta stanovanja do mjesta liječenja duža od 50 kilometara, a u slučaju Zrinke Bubić udaljenost do Nove Gradiške, gdje se liječi, iznosi točno 50 kilometara.

"S obzirom na velike poteškoće na koje nailaze oboljeli od malignih bolesti, a među njima i gđa. Bubić, izmjenama zakona, čija je izrada u tijeku, omogućit ćemo da se pravo na naknadu troškova prijevoza bez obzira na udaljenost proširi i na osobe koje se liječe od malignih bolesti."

Prema važećem zakonu, to pravo sada imaju djeca do 18 godina, osobe kojima je priznata profesionalna bolest, darivatelji organa, osobe upućene na liječenje u inozemstvo, te osobe kojima se hemodijaliza provodi kao liječenje od kronične bolesti bubrega.

Zrinka Bubić žalila se na prvostupanjsko rješenje HZZO-a 16. travnja, a zakonski rok za rješavanje njezine žalbe je 8. lipnja, kaže se u odgovoru Ministarstva zdravlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙