FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporuka o ograničavanju lijekova za osteoporozu

ZAGREB, 18. travnja 2013. (Hina) - Europska agencije za lijekove (EMA) izdala je preporuku o ograničavanju uporabe Protelosa i Osseora kojima se liječi osteoporoza, objavila je na internetskim stranicama Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed).

Ta je preporuka rezultat analize o omjeru koristi i opasnosti od primjene lijekova koji sadržavaju stroncijev ranelat. Analiza je u zemljama Europske unije počela u listopadu 2011., a EMA je tu procjenu završila polovicom prošlog mjeseca i potvrdila pozitivan omjer koristi i opasnosti od primjene tih lijekova, navodi u pismu zdravstvenim djelatnicima tvrtka Servier Pharma d.o.o., nositelj tih dvaju odobrenih lijekova.

Otprije je poznato da je opasnost od uporabe tih lijekova nastanak venske tromboembolije, a kako bi se ona smanjila, kontraindikacije su dopunjene te se lijekovi od sada ne preporučuju pacijenticama s venskom tromboembolijom te onima s privremenom ilí trajnom imobilizacijom (npr. oporavak poslije operacije ili produljeno mirovanje), navodi se u pismu.

Ako preporuku o ograničavanju uporabe Protelosa i Osseora potvrdi i Povjerenstvo za humane lijekove Europske agencije, bit će to biti prvi put da su rezultati izvješća o neškodljivosti lijeka izravno utjecali na preporuku o ograničavanju njegove uporabe.

Inače, osteoporoza je bolest starije životne dobi i najčešće je povezana s hormonskim promjenama zbog kojih se u koštanom tkivu gubi organski i mineralni dio kostiju te one postaju krhke i lomljive. Osteoporoza je među pet najčešćih kroničnih bolesti uopće, a 80 posto oboljelih su žene. Najčešće i najopasnije komplikacije su prijelomi kralježaka i vrata te bedrene kosti.

Zdravstvene organizacije procjenjuju da osam do 10 posto svjetske populacije pati od osteoporoze, a u sljedećih 20 godina taj bi se broj mogao udvostručiti jer je stanovništvo sve starije. Osim toga, zbog modernog načina života, ljudi se sve manje kreću i zdravo hrane, a sve to pogoduje razvoju tihe epidemije. Liječenje je dugotrajno, a posljedice vrlo teške, tako da je prevencija u obliku redovite fizičke aktivnosti, zdrave i izbalansirane prehrane, izbjegavanja alkohola, pušenja i kofeina prvi izbor u izbjegavanju te bolesti, preporuka je zdravstvenih radnika.

Iako su velika većina oboljelih žene, bolest nije rezervirana samo za "ljepši spol". Svaki treći prijelom kuka događa se u muškaraca, a svaki deseti muškarac u dobi iznad 50 godina ga i doživi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙