FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić: kontrolirajte redovito svoj krvni tlak

ZAGREB, 5. travnja 2013. (Hina) - Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, ove je godine posvećen prevenciji visokog krvnog tlaka, a tim je povodom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare sugrađanima poručio da redovito provode kontrole jer hipertenzija može dovesti do srčanog ili moždanog udara i niza drugih zdravstvenih problema.

Podsjetivši da je prije deset godina i sam imao moždani udar, a da danas ima normalan krvni tlak, Bandić je naglasio važnost prevencije. "Ako itko može sugerirati građanima da kontroliraju i paze na stil života onda je to gradonačelnik koji je osam dana bio u komi, koji je već bio određen Bogu za kurira, koji nije mogao hodati, gutati ni govoriti, a danas trčim svako jutro 10 kilometara i poslije toga sam istrčao šest maratona i dva supermaratona", rekao je Bandić.

Voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, Antoinette Kaić-Rak istaknula je kako visoki krvni tlak pogađa jednu od tri odrasle osobe širom svijeta, više muškarce nego žene te više siromašniju populaciju. Povezan je s 13 posto smrtnih slučajeva u svijetu, te je identificiran kao jedan od glavnih javno zdravstvenih problema u europskoj regiji. Izravno se povezuje s oko 25 posto infarkta miokarda u Europi te oko 42 posto svih smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti godišnje. Hipertenzija je identificirana kao najraširenija preventabilna bolest u svijetu, istaknula je.

Rizični su faktori za visoki krvni tlak - odgovorni za oko 80 posto bolesti srca - prehrana bogata zasićenim mastima, prekomjerna konzumacija soli, prekomjerna tjelesna težina i pretilost, nedostatak tjelovježbe, prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje, nekontrolirani stres, pozitivna obiteljska anamneza povišenog krvnog tlaka, godine života (stariji od 65 godina) i pridružene bolesti poput dijabetesa.

Bandić je predstavio i projekt "Spasi život", naljepnice na kojima se na jednostavan način prikazuje postupak prve pomoći u slučaju da se odrasla osoba sruši i izgubi svijest.

Izrađeno je 6.500 naljepnica koje se danas počinju postavljati na sva frekventnija mjesta - tramvaje i autobuse, osnovne i srednje škole, dječje vrtiće, knjižnice, kazališta, muzeje i športske objekte.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar istaknuo je važnost tog projekta jer je godišnje u Zagrebu 2.000 iznenadnih smrti od srčanog udara.

U "Tjednu zdravlja" od 5. do 12. travnja za građane će biti organizirano niz aktivnosti. Sutra ujutro od 7,30 do 10 sati u Gradskoj ljekarni na Trgu bana Jelačića mjerit će se šećer u krvi, a od 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu bit će niz događanja, te će u 12 sati biti proglašen "Šampion zdravlja". Tjedan će završiti u petak predstavljanjem knjige "Kockanje i klađenje - od zabave do ovisnosti", u 18 sati, na Tribini Grada Zagreba.

Bandić je najavio i da će od 1. svibnja, svaki drugi vikend, na Trgu bana Jelačića biti 30 aparata kojima će se besplatno mjeriti šećer sugrađanima, jer smo, kako je rekao, "sve više slatki".

Tiskano izdanje publikacije "Vodič za zdravlje", promidžbenog materijala javnozdravstvene akcije "Zdravlje za sve", kojom su se Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Grad Zagreb uključili u "Dane preventive 2013" predstavljeno je danas u Novinarskom domu u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙