FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski tjedan cijepljenja - podsjetnik na trajnu prijetnju od zaraznih bolesti

ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Ove godine Europski tjedan cijepljenja obilježava se od 22. do 27. travnja, a kampanja je stavila u središte pozornosti oboljele od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, kao podsjetnik na trajnu prijetnju od zaraznih bolesti europskoj regiji, priopćio je danas Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Iako je postignut velik napredak u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, u Europi u provedbi cijepljenja i dalje postoje slabosti - gotovo milijun stanovnika nije primilo osnovna cjepiva, pa bolesti protiv kojih se cijepi kontinuirano uzrokuju bolest, nesposobnost i smrt, upozorava se u priopćenju.

Ove su godine i neeuropske regije prihvatile obilježavanje tjedna cijepljenja pa se po prvi put istovremeno obilježava Svjetski tjedan cijepljenja. Od prvog obilježavanja Europskog tjedna cijepljenja 2005. godine koristi se slogan "Spriječi. Zaštiti. Cijepi."

U Europi su u kampanju uključene sve zemlje članice Europske regije Svjetske zdravstvene organizacije, Fond za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF), Europski centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) te Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je postavila za cilj globalnu eradikaciju (suzbijanje) dječje paralize i regionalnu eliminaciju ospica i kongenitalne rubele. Hrvatska je zahvaljujući kontinuiranoj dostupnosti sigurnih i djelotvornih cjepiva, te odličnoj organizaciji i provedbi cijepljenja, suzbila dječju paralizu i praktički eliminirala ospice i rubeolu.

Međutim, kolektivni imunitet kao cilj zdravstvene politike pojedincu često ne predstavlja motiv za cijepljenje, stoga je važno naglasiti da svi koji propuste priliku cijepiti se izlažu sebe i svoje bližnje povećanom riziku da obole od bolesti, razviju komplikacije ili je prenesu na blisku osobu koja nije cijepljena, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙