FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. travnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

NIKOZIJA - Izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Josipom Lekom stiglo je u nedjelju na Cipar gdje će tijekom tri dana sudjelovati na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica EU-a i boraviti u službenom posjetu Republici Cipar. "Očekujem da ćemo na konferenciji razgovarati i postići konsenzus oko sudjelovanja nacionalnih parlamenata zemalja članica EU-a u kreiranju politike i donošenju odluka u Uniji, sukladno odredbama Lisabonskog ugovora", rekao je Leko u kratkoj izjavi hrvatskim novinarima po slijetanju na Cipar. "Što se službenog posjeta Cipru tiče, očekujem da ću se u razgovoru s predsjednikom parlamenta dotaknuti i teme zajedničkih nastupa kada Hrvatska postane članica EU-a", dodao je Leko. Na marginama konferencije, Leko bi se trebao bilateralno sastati s potpredsjednikom Europskog parlamenta Miguelom Angelom Martinezom, a predviđeni su i njegovi kraći bilateralni susreti s predsjednicima parlamenata Litve, Crne Gore, Slovenije i Njemačke. Bilateralni posjet Cipru započet će sastankom sa stalnim tajnikom u ciparskom ministarstvu vanjskih poslova Andreasom Mavrojanisom, potom će se sastati s predsjednikom ciparskog Zastupničkog doma Janakisom Omiruom, a službeni posjet Cipru završit će sastankom s predsjednikom Nikosom Anastasiadesom.

ZAGREB - Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, na čelu s predstojnikom Državnog ureda za trgovinsku politiku Denisom Čajom, posjetit će Indoneziju od 23. do 25. travnja gdje će sudjelovati na sjednici Mještovite komisije za gospodarsku i tehničku suradnju između vlada dviju zemalja, te na Hrvatsko-indonezijskom poslovnom forumu, najavljeno je u nedjelju iz hrvatske vlade. Sukladno Ugovoru o gospodarskoj i tehničkoj suradnji između hrvatske i indonezijske vlade potpisanom 1997., 23. travnja ove godine u Jakarti će se održati druga sjednica Mješovite komisije za gospodarsku i tehničku suradnju. Hrvatskim će izaslanstvom predsjedavati Denis Čajo, dok će indonezijskim izaslanstvom predsjedavati generalni direktor za Europu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Indonezije Dian Trianysah Djani. "Cilj održavanja Mješovite komisije je unaprjeđenje sveukupne gospodarske suradnje između dvije zemlje, kao i davanje smjernica i konkretnih prijedloga za daljnje jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa.. Teme o kojima će se raspravljati na navedenoj sjednici Komisije su trgovinski odnosi, ulaganja, energetika, industrija, brodogradnja, promet, malo i srednje poduzetništvo te znanost i obrazovanje", kaže se u priopćenju.

RIM - Papa Franjo u nedjelju je zaredio deset novih svećenika u bazilici svetog Petra, među njima i Splićanina Ivana Mladinea. Papa je na četvrtu uskrsnu nedjelju (nedjelja Dobrog Pastira), koja je tradicionalno posvećena razmišljanju o duhovnim zvanjima, zaredio desetoricu novih svećenika, javlja agencija Ansa. Osim Mladinea, radi se o šestorici Talijana, dvojici Indijaca i jednom papinom sunarodnjaku iz Argentine. Središnji čin svečanosti bio je zaziv Duha svetoga i polaganje ruku pape Franje na buduće svećenike polegnute na tlu ispred oltara, nakon čega su dobili svećeničke štole i kazule. Papa Franjo je nove svećenike upozorio da budu pastiri, a ne činovnici. "Budite pastiri, a ne činovnici. Budite vodiči, a ne posrednici. Budite uvijek primjer dobrog vodiča koji nije došao da mu se služi, već koji će biti u službi", rekao je argentinski papa novim svećenicima.

BEOGRAD - Start glavne utrke Beogradskog maratona, koji su u nedjelju u središtu grada zajednički oglasili američki atletičar Carl Lewis, šef delegacije EU-a u Beogradu Vincent Degert i srbijanski premijer Ivica Dačić, obilježio je incident kad su se iz publike čuli povici "Izdali ste Srbiju" i "Ne damo Kosovo", a s jedne zgrade u središtu grada spušten je transparent "Izdao si Kosovo". Većina u publici nije htjela politizaciju sportskog događaja i uzvratila je uzvikujući "maraton, maraton", a policija je brzo reagirala i transparent je uklonjen. Nekoliko desetaka građana iskoristilo je nazočnost premijera Ivice Dačića otvorenju Beogradskog maratona da se usprotivi sporazumu koji je u petak u Bruxellesu Dačić parafirao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem. Beograd je 26. put domaćin svjetskim maratoncima, a promotor Beogradskog maratona je najtrofejniji američki atletičar Carl Lewis koji je sa šefom delegacije EU-a u Beogradu Vincentom Degertom, srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem i legendom srpske i jugoslavenske košarke Sašom Đorđevićem i otvorio ovo natjecanje u kojem, kako su najavili organizatori, sudjeluje 2600 maratonaca iz cijelog svijeta.

PARIZ - Više desetaka tisuća protivnika istospolnih brakova trebalo bi u nedjelju poslije podne izaći na ulice Pariza, dva dana prije konačnog usvajanja teksta kojim će Francuska postati 14. zemlja na svijetu koja će legalizirati brak između dvije osobe istog spola. Nakon što su održavali pritisak okupljajući se svakodnevno u blizini francuske Nacionalne skupštine, prosvjednici se nadaju još jednom velikom skupu kako bi pokazali svoju "odlučnost" u protivljenju ideji koju zagovaraju predsjednik Francois Hollande i ljevica. Očekuje se da će skupu prisustvovati veliki broj pripadnika stranke bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Unije za narodni pokret (UMP) i desnog Nacionalnog fronta. "Ostalo nam je samo nekoliko dana, tako da sada nećemo otići s ulice", rekao je za AFP jedan od prosvjednika. Organizatori ipak danas očekuju manje sudionika nego na zadnjem velikom prosvjedu 24. ožujka, koji je okupio između 300.00 osoba (po policiji) i 1,4 milijuna (po organizatorima).

ISTANBUL - Američki državni tajnik John Kerry ponovno se u nedjelju sastao u Istanbulu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom na razgovorima o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu blokiranom dvije i pol godine i o normalizaciji između Izraela i Turske. Dvojica političara, koji su se sastali nekoliko puta u posljednja dva mjeseca, razgovarali su sat i pol u jednom hotelu u Istanbulu u pratnji njihovih izaslanstava, a zatim i nasamo, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta. Kerry i Abas trebali bi nastaviti razgovore koje vode tjednima o načinima dovođenja dviju strana za pregovarački stol, rekao je ranije jedan američki diplomat. Kerry je u srijedu iz Washingtona upozorio da je krajnje vrijeme za nastavak izraelsko-palestinski mirovnog procesa, zaleđenog od rujna 2010.

ASUNCION - Paragvajci su u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu krenuli na birališta kako bi izabrali novog predsjednika, a favoriti su dvojica kandidata desnice, kralj duhana Horacio Cartes i odvjetnik Efrain Alegre koji obećaje da će stati na kraj korupciji. Birališta će biti otvorena do 16 sati (19 sati po srednjoeuropskom vremenu), a rezultati se očekuju tijekom večeri. Ovi će izbori, podsjeća AFP, okončati političku krizu koja je izbila 2012., nakon što je bivši biskup San Pedra, Fernando Lugo, prvi predsjednik ljevice izabran 2008., ostao u parlamentu bez svog glavnog saveznika te ga je desnica lišila vlasti. On se ne može kandidirati zadrugi mandat. Dvojica su pak favorita, Cartes i Alegre, izbornu su kampanju vodila na protuoptužbama. Alegre (50) optužuje protivnika za trgovinu drogom i za krijumčarenje deviza, dok Cartes pak optužuje Alegrea da je kao ministar javnih radova od 2008. do 2011., pronevjerio 25 milijuna dolara iz svog portfelja. Istovremeno s predsjedničkim u nedjelju se održavaju i parlamentarni izbori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙