FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posavec Krivec: župan Kožić ne razumije ruralni razvoj

ZAGREB, 12. travnja 2013. (Hina) - Kandidatkinja koalicije SDP-HNS-HSU-HSLS za županicu Zagrebačke županije Ivana Posavec Krivec te kandidat za njezinog zamjenika Boško Pribičević danas su na konferenciji za medije ustvrdili da u 20 godina aktualno županijsko vodstvo nije napravilo ništa i da župan Stjepan Kožić uopće ne razumije pojam ruralnog razvoja niti koliko do njega drži Europska unija.

U 2013. u Županiji nemamo pripremljen niti jedan projekt kojim bi se mogla povući sredstva iz europskih fondova, već su svi do jednog nezavršeni i neostvareni, a kada bismo danas i imali gotove projekte, prva sredstva mogli bismo dobiti tek 2014., upozorila je Posavec Krivec.

Upitala je kada će župan početi raditi svoj posao, ustvrdivši da on i njegova administracija ne razumiju ruralni razvoj koji nije samo poljoprivreda, već i sustavi vodoprivrede, odvodnje, integriranog prijevoza, cesta, međumjesnog prijevoza i zdravstvene njege.

Dodala je kako je odlučila danas, umjesto na 100. sjednici Skupštine europske regije u Bruxellesu gdje je promatrač, biti u Hrvatskoj i sugrađanima dati do znanja da aktualna vlast u Zagrebačkoj županiji nema niti jedan element za povlačenje sredstava iz EU.

"Iako je postojeća Strategije razvoja Zagrebačke županije solidan dokument, ostala je mrtvo slovo na papiru. Ništa se nije ostvarilo i to je jedini rezultat dosadašnjeg rada župana Kožića," rekao je kandidat za zamjenika županice Boško Pribičević. Ne smijemo izgubiti niti sekunde više, poručili su Pribičević i Posavec Krivec. Istaknuli su i kako ruralni razvoj znači razvijanje regija, te kako Hrvatska 2014. ulazi u zajedničku poljoprivrednu politiku te će tada, u razdoblju od šest godina, imati na raspolaganju 470 milijuna eura.

''EU inzistira na inovativnosti i kreativnosti, a ljudima treba objasniti što i kako učiniti da bi došli do sredstava iz EU. Na terenu smo već vidjeli s kojim se problemima naši građani bore i suočavaju, a da nitko ne sluša njihove molbe i prigovore. Ovdje smo zbog ljudi i među njih treba ići i slušati ih te im pomoći u rješavanju problema i povlačenju sredstava iz fondova", kazala je Posavec Krivec.

Kao konkretan primjer nespremnosti županijskog vodstva i nerazumijevanja problema Posavec Krivec i Pribičević su novinarima podijelili dopis iz kojeg je vidljivo kako županijski Zavod za hitnu medicinu nije pripremio niti jedan projekt za Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, iako su velike potrebe u području zdravstva.

Posavec Krivec skrenula je pažnju i na proslavu 20 godina Zagrebačke županije za 680 uzvanika održanu prije dva tjedna, iako je službeni Dan županije 17. srpnja, i za koju je iz županijskog proračuna potrošeno stotinjak tisuća kuna. U vrijeme kada novac treba hitno usmjeriti na razvoj Zagrebačke županiji i za nove projekte oni bacaju novac, zaključila je Posavec Krivec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙