FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica u plusu

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u četvrtak su ojačali, crpeći podršku od očekivanja da će val poticajnih paketa koje provode središnje banke nastaviti podupirati dionice.

Londonski Ftse indeks je ojačao 0,22 posto, na 6.401 bod, a na sličnom dobitku bio je i frankfurtski DAX indeks, popevši se 0,26 posto, na 7.831 bod. Na još i većem dobitku, od 0,46 posto, bio je pariški CAC, dosegnuvši 3.760 bodova.

Nazapamćeno kvantitativno popuštanje monetarne politike koje provodi nekolicina središnjih banaka u svijetu potaknulo je ulagača u potrazi za većim prinosima na pojačana ulaganja u dionice.

"Središnji bankari i vlade 'hodaju po jajima' jer su potpirili očekivanja da tržište uvijek dobiva što želi pa će nedvojbeno, u slučaju povlačenja poticajnih mjera, uslijediti prodaje dionica", kazao je Andreas Hoefert, glavni ekonomist u banci UBS.

Od pojedinačnih dobitnika izdvaja se Deutsche Telekom, sa skokom cijena dionica od 1,8 posto, nakon što je njemački telekomunikacijski div poboljšao uvjete pod kojima njegov američki ogranak T-Mobile USA planira kupiti manjeg konkurenta sa sjedištem u SAD-u MetroPCS Communications.

Među dobitnicima je bio i britanski maloprodajni lanac Marks & Spencer, sa skokom cijena dionica od 3,2 posto nakon što je izvijestio o prihodima koji su bili bolji no što se očekivalo.

Uteg burzovnim indeksima bili su pak gubitnici u sektoru ruda. Slabi gospodarski podaci i prigušen globalni rast povećali su izglede za daljnjim snižavanjem prognozi o dobiti, što je posebno snažno pritisnulo rudarske tvrtke. Čitav sektor od početka godine u prosjeku je izgubio na vrijednosti 12,7 posto.

Rudarske dionice danas su u prosjeku oslabile 0,9 posto, nakon što je strah u vezi rezultata poslovanja u tome sektoru razbuktala tvrtka Evraz, izvijestivši neočekivano o gubitku u 2012. To je srušilo vrijednost njegovih dionca za 8,6 posto.

Pridružili su mu se i drugi pripadnici toga sektora, među kojima i Eurasian Natural Resources, s padom cijena dionica od gotovo šest posto. Većih gubitaka nisu bili pošteđeni ni Anglo American, Antofagasta i Xstrata.

Indeks Tokijske burze Nikkei bio je u plusu gotovo dva posto, zaključivši trgovanje na 13.549 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙