FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta zasjenjuje zabrinutost za poslovne rezultate kompanija u slabom gospodarskom okruženju

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi bilježili su u utorak neujednačenu izvedbu, budući da je rast rudarskog sektora zahvaljujući ohrabrujućim podacima iz Kine zasjenila zabrinutost za poslovne rezultate kompanija u slabom ekonomskom okruženju.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,3 posto, na 6.300 bodova, a pariški CAC za 0,1 posto, na 3.666 bodova. Frankfurtski DAX kliznuo je pak 0,5 posto, na 7.622 boda.

Rudarske dionice u prosjeku su ojačale 2,4 posto, nakon što su podaci o inflaciji iz Kine, vodećeg potrošača metala, poduprli očekivanja da će monetarnih poticaji u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu ostati na snazi i pripomoći gospodarskom rastu.

To je poboljšalo prognoze o potražnji za metalima i donijelo blago olakšanje čitavom sektoru. Među pojedinačnim dobitnicima izdvaja se rudarski div ENRC, sa skokom cijena dionica od 4,2 posto.

Američki proizvođač Alcoa ima status vodećeg pokazatelja za sektor sirovina i sezonu objave poslovnih izvješća u SAD-u, a izvijestio je o većoj od očekivane dobiti u prvom tromjesečju, dok su mu prihodi bili slabiji no što se očekivalo. Iako su mu dionice oslabile, rezultati su pridonijeli boljem raspoloženju u europskom rudarskom sektoru.

Ian Williams, dionički strateg u tvrtki Peel Hunt, kazao je da će pričekati izvješća kompanija s obje strane Atlantika kako bi ustanovili jesu li srezale svoje prognoze poslovanja, s obzirom da su najnoviji pokazatelji smanjili izglede za rast gospodarstva.

Europske tvrtke na području posredovanja u zapošljavanju Randstad i Adecco zabilježile su pad cijena dionica od oko dva posto. A mogle bi pasti čak šest posto, po ocjeni analitičara švicarske banke Credit Suisse, obzirom na pojačano otežane gospodarske uvjete kako u SAD-u, tako i u Europi, a koji će slabiti izglede za rastom zapošljavanja.

Među vodećim gubitnicima bio je i proizvođač pića Diageo, s padom cijena dionica od 2,6 posto. Pridružio im se i EADS, krovna tvrtka Airbusa, s padom cijena dionica od tri posto nakon što je francuska medijska grupa Lagardere prodala veći dio svoga 7,4 postotnog udjela u tom europskom zrakoplovnom konzorciju.

Indeks Tokijske burze Nikkei ostao je gotovo nepromijenjen, na 13.192 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙