FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi oporavak dionica na europskim burzama, uz izuzetak Portugala

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su se stabilizirali nakon oštrih gubitaka u prijašnjoj trgovini, no veći uzlet priječe zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni, s fokusom na Portugalu.

Londonski Ftse u takvim je okolnostima ojačao 0,45 posto, na 6.277 bodova, frankfurtski DAX za 0,36 posto, na 7.686 bodova, a pariški CAC za 0,74 posto, na 3.690 bodova.

Opisujući raspoloženje na tržištu, trgovci podsjećaju da dugoročne prognoze za europska tržišta dionica ostaju dobre, s obzirom da dionice nude bolje prinose od gotovog novca i obveznica, no napominju da su prognoze na bliži rok lošije zbog zabrinutosti u vezi dužničke krize eurozone.

Ta je zabrinutost prošlog mjeseca ojačala nakon što talijanski parlamentarni izbori nisu donijeli jasnog pobjednika a dodatno se intenzivirala nakon što je portugalski ustavni sud odbacio pojedine mjere štednje uvedene u sklopu međunarodnog paketa pomoći.

"Širi kontekst u ovom je trenutku i dalje prilično negativan. Držim da je vrijeme za kratkoročnu korekciju", kazao je broker u tvrtki XBZ Mike Turner.

Zbog političke neizvjesnost u Portugalu tamošnji je glavni burzovni indeks PSI 20 zabilježio gubitke, nasuprot dobitcima drugdje u Europi. Bio je tako u minusu 0,9 posto.

Najveći pojedinačni dobitnik danas je bio švicarski farmaceutski div Novartis, sa skokom cijene dionice od 1,7 posto. Njihovo jačanje trgovci pripisuju odluci banke Bank of America Merrill Lynch da im podigne investicijski rejting.

Što se prognozi na dulji rok tiče, većina ulagača očekuje da će europska tržišta dionica postupno jačati tijekom godine kako bude jačalo gospodarstvo, a prognoziraju i da bi nakon eventualnog slabljenja u drugom tromjesečju na tržištima dionica trebao uslijediti uzlazni trend.

"Ostajemo optimistični u vezi europskih burzi unatoč makro rizicima u regiji", stoji u bilješci američke banke Citi.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je 2,8 posto, na 13.193 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙