FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Val prodaja oštro pritisnuo europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 5. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su oštro smanjeni, pogođeni valom prodaja zbog zabrinutosti za gospodarski rast, koju su dodatno raspirili vrlo slabi podaci s američkog tržišta rada.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima pao 1,5 posto, na 6.249 bodova. Na izrazitijem gubitku, od oko 1,8 posto, bili su frankfurtski DAX i pariški CAC, spustivši se na 7.671 bod, odnosno na 3.658 bodova.

Na tržištima je danas vladala prilična nervoza pred objavu ključnog izvješća o američkoj zaposlenosti, poglavito nakon što su razočarali jučerašnji podaci o povećanom broju zahtjeva naknada za nezaposlene.

I najnoviji podaci s američkog tržišta rada razočarali su, kao što se i strahovalo. Najveće svjetsko gospodarstvo u ožujku je otvorilo svega 88 tisuća novih radnih mjesta, nasuprot očekivanih približno 200 tisuća.

Burzovnim indeksima na ruku ne ide ni razvoj situacije na Korejskom poluotoku, posebno nakon što je Sjeverna Koreja pozvala Rusiju da razmisli o povlačenju osoblja iz veleposlanstva u Pjongjangu zbog rastućih napetosti na poluotoku.

Dodatni uteg bile su im i dionice zrakoplovnih kompanija, pogođene zabrinutostima da bi širenje ptičje gripe u Aziji moglo naštetiti zračnom prometu.

Dionice u sektoru odmora i putovanja, s padom odgovarajućeg indeksa od 3,2 posto, bile su najveći gubitnik u Europi. Pritom su najviše pale cijene dionica zrakoplovnih kompanija, zbog straha od širenja ptičje gripe u Kini.

Air France-KLM, Lufthansa, IAG i Ryanair zabilježili su pad cijena dionica u rasponu od 3,2 do 6,1 posto. Dionice britanskog diskontnog zračnog prijevoznika easyJeta pale su 6,7 posto, unatoč tome što su najavili da će gotovo prepoloviti gubitak u svom prvom polugodištu.

"Ako situacija s ptičjom gripom eskalira, moglo bi doći do daljnje slabljenja dionica kompanija usmjerenih putovanjima", kazao je James Butterfill, globalni dionički strateg u tvrtki Coutts.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je 1,6 posto, na 12.834 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙