FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 5. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U veljači je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 3,3 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači nominalno ostao nepromijenjen u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno pao za 3,3 posto. To su kalendarski prilagođeni podaci, dok je prema izvornim indeksima potrošnja u veljači nominalno pala za 3,1, a realno za 7,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Veljača je već 12. mjesec zaredom kako potrošnja pada. "Nepovoljna kretanja na tržištu rada, odnosno rast nezaposlenosti i realni pad prosječnog dohotka te neizvjesnost i pesimistična očekivanja u pogledu ostvarivanja budućih prihoda negativno se odražavaju na potrošnju, odnosno trgovinu na malo. S obzirom na nisku prošlogodišnju bazu, dolaskom proljetnih i ljetnih mjeseci očekujemo ipak nešto povoljnija kretanja. No, dugotrajna recesija i neizvjesnost iscrpili su stanovništvo, pa na razini cijele godine ne očekujemo oporavak", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

ZAGREB - Prihodi od turizma u Hrvatskoj su prošle godine iznosili 6,83 milijarde eura, što je 3,2 posto više nego u 2011. godini, objavilo je danas Ministarstvo turizma pozivajući se na podatke Hrvatske narodne banke (HNB). Nakon rasta prihoda od turizma u prvih devet mjeseci 2012. godine, pozitivan trend nastavljen je i u četvrtom tromjesečju u kojem je ostvareno 557 milijuna eura prihoda od turizma ili 2,3 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine, navodi se u priopćenju. "Činjenica da prihodi od turizma, unatoč gospodarskoj situaciji u cijeloj Europi, i dalje nastavljaju pozitivan trend, dokazuje da je Hrvatska zaista postala prepoznato i traženo turističko odredište u cijelome svijetu. Turistička 2013. godina biti će vrlo izazovna, pogotovo zbog odličnih prošlogodišnjih rezultata, no očekujem da ćemo ponoviti uspjeh iz 2012. te da će prihodi od turizma dodatno rasti", komentar je ministra turizma Darka Lorencina koji se prenosi u priopćenju.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) će se od 9. do 13. travnja održat tri sajamske priredbe - 55. međunarodni sajam obrtništva, 37. međunarodni sajam graditeljstva i opremanja i 22. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i obrade pitkih voda "Interklima". Na ta će se tri sajma predstaviti 198 izlagača iz 13 zemalja, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare direktor ZV-a Milan Trbojević. Zemlja partner je Kraljevina Maroko čiji izlagači izlažu na sajmu Obrtništva. Veleposlanik Kraljevine Maroko u Hrvatskoj Moulay Abbes El Kadiri kazao je kako je nastup na ZV-u veliki događaj za Kraljevinu Maroko, jer se poklapa s otvaranjem Veleposlanstva u Zagrebu. Naime, Veleposlanstvo Maroka u Hrvatskoj organizira promociju i prodajnu izložbu u sklopu Dana kulture, gastronomije i obrtništva Kraljevine Maroko, koji će se od 9. do 14. travnja održati na tri lokacije u Zagrebu, a u povodu službenog otvaranja veleposlanstva Kraljevine Maroka u Hrvatskoj 12. travnja.

ZAGREB - Proizvođači bezalkoholnih pića iznenađeni su izmjenom prijedloga zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića te apeliraju na Vladu u saborskoj proceduri ipak omogući smanjenje poreznog opterećenja na domaće proizvođače i sačuva industriju bezalkoholnih pića, priopćili su danas iz Gospodarskog interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske (GIUPP). Ističu kako su iznenađeni neočekivanom promjenom stava Ministarstva financija koje je u posljednji trenutak, pred samu jučerašnju sjednicu Vlade, odustalo od smanjenja iznosa posebnog poreza na bezalkoholna pića sa 40 kuna na 30 kuna po hektolitru, a koje su predstavnici Ministarstva u ožujku predstavili predstavnicima industrije. GIUPP je prijedlog smanjenja stope pozdravio kao mjeru poticanja rasta i razvoja domaće proizvodnje, a inzistiranje na zadržavanju postojeće stope samo dodatno otežava poziciju domaćih proizvođača bezalkoholnih pića koji se zbog visokih državnih nameta nalaze u iznimno teškoj, neravnopravnoj tržišnoj poziciji pred sam ulazak na iznimno konkurentno tržište EU. Hrvatska je jedina zemlja u regiji i jedna od rijetkih u EU u kojoj se i dalje plaća poseban porez na bezalkoholna pića, a taj porez u Hrvatskoj iznosi čak 60 lipa u maloprodajnoj cijeni 1,5 litre bezalkoholnog pića, navode iz GIUPP-a. Napominju i kako ukupni državni nameti čine otprilike oko 50 posto maloprodajne cijene 1,5 litre bezalkoholnog pića, što kompletnu domaću proizvodnju bezalkoholnih pića čini neodrživom na zajedničkom tržištu EU.

ZAGREB - Pri Hrvatskoj gospodarskoj komori danas je osnovana Zajednica poslovnih savjetnika, koja trenutno okuplja više od 40 konzultantskih tvrtki. Osnivanjem te zajednice želi se pridonijeti stvaranju što boljeg okvira za kvalitetnu apsorpciju EU sredstava koja će uskoro biti na raspolaganju Hrvatskoj, istaknuto je na konferenciji za novinare nakon osnivačke skupštine zajednice. Za predsjednicu zajednice izabrana je Mirjana Samardžić Novoselec, iz zagrebačke tvrtke Razbor, koja je među prioritetnim ciljevima zajednice istaknula regulaciju tržišta konzultantskih usluga u Hrvatskoj te zajedničko zastupanje interesa poslovnih savjetnika pred nadležnim institucijama i javnosti.

ZAGREB - Tijekom ožujka u Hrvatskoj je prodano 2.436 novih osobnih automobila, što je 36,3 posto više nego u veljači ove godine, ali u odnosu na ožujak prošle godine manje za 35,5 posto, pokazuju podaci agencije Promocija Plus. Na godišnjoj razini tako je nastavljen snažan pad prodaje novih automobila, iako po nešto manjoj stopi nego u siječnju i veljači kada je prodaja bila i gotovo upola manja nego u istim mjesecima prošle godine. Podaci za prva tri ovogodišnja mjeseca pokazuju da je u Hrvatskoj prodano 6.037 osobnih automobila, što je za 44,3 posto manje od prodaje u prvom lanjskom tromjesečju. Najprodavanija marka automobila na hrvatskom tržištu u prva tri mjeseca je Volkswagen s 835 automobila i tržišnim udjelom od 13,8 posto. Slijedi Opel sa 622 automobila i udjelom od 10,3 posto, a treći je Renault čiji su zastupnici u Hrvatskoj od početka godine do kraja ožujka prodali 471 osobni automobil. Najprodavaniji model je Volkswagen Golf, a slijede Opel Astra i Renault Clio.

ZAGREB - U trgovanju bez inspiracije, na Zagrebačkoj burzi danas Crobexi tek blago osciliraju uz vrlo slabu likvidnost, jer investitori naprosto nemaju poticaja za življu aktivnost. Nakon početnih minusa, indeksi su promijenili smjer te su oko podneva bili u plusu oko 0,1 posto. Tako je Crobex indeks iznosio 1.991 bod, a Crobex10 1.107 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,5 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego jučer oko podneva. Najlikvidnija je do podneva bila dionica AD Plastika, kojom je ostvareno 389.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,29 posto, na 124,21 kunu. Slijedi dionica HT-a, s 325.000 kuna prometa, a cijena joj se spustila 0,22 posto, na 216,17 kuna. Cijene većine ostalih dionica bilježi tek blage promjene.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnu listu od prije tjedan dana, oslabila prema euru za 0,18 posto, dok je u odnosu na jučerašnju tečajnicu blago ojačala, za 0,04 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,601101 kunu. Kuna je na tjednoj razini oslabila i prema švicarskom franku za 0,31 posto, a ojačala prema američkom dolaru za 0,58 posto i britanskoj funti za 0,33 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,253991 kunu, dolara 5,884116 kuna, a funte 8,966735 kuna. U odnosu na jučer utvrđenu tečajnu listu HNB-a, kuna je prema američkom dolaru ojačala za 1 posto, dok je prema franku oslabila za 0,01 posto i prema funti za 0,25 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙