FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 5. travnja

ZAGREB, 5. travnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za petak, 5. travnja.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović održat će izlaganje o temi europskog građanstva studentima zagrebačkih fakulteta na tribini koja je organizirana u okviru projekta "Prema europskom građanstvu" (11 sati, Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5). Cilj projekta je usmjeriti pažnju javnosti na pitanja građanstva u EU, kako bi se građane pripremilo za sudjelovanje u javnom i demokratskom životu Unije, čija članica Hrvatska uskoro postaje.

ZAGREB - Ročište u sporu Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke zbog prenesene štednje hrvatskih štediša (9 sati, Općinski građanski sud u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 84). Prema riječima potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić očekuje se da će se na ročištu zatražiti mirovanje postupaka. Pusić je rekla u četvrtak da je hrvatska strana, u skladu sa zakonom, obavila sve kako bi se postupci stavili u mirovanje a da slovenska strana vodi potrebne razgovore s predstavnicima stare i nove Ljubljanske banke, te da očekuje da će obje strane na ročištu u petak zatražiti mirovanje postupaka. Ona je odbacila tumačenja da održavanje ročišta najavljenog za petak znači da se odustalo od stavljanja tužbi u mirovanje. "Nema novih tužbi. To su stare tužbe i ročište koje je davno sazvano", istaknula je Pusić. Izvor iz hrvatske vlade rekao je da su hrvatski odvjetnici dobili jasne upute Ministarstva financija vezano uz zastoj postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudom i hrvatski podnesak vezan uz to pitanje je spreman. Ročište u sporu protiv Ljubljanske banke zakazano je još prošle godine za ovaj petak, dodaje isti izvor. Hrvatski i slovenski premijer Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su 11. ožujka Memorandum o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i time otvoriti put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji. Sukladno tome, slovenski je parlament u utorak jednoglasno ratificirao hrvatski pristupni ugovor.

ZAGREB - U zagrebačkom Hotelu International bit će potpisani ugovori s udrugama osoba s invaliditetom i socijalno – humanitarnim udrugama o nastavku financiranja trogodišnjeg programa Ministarstva socijalne politike i mladih pod nazivom "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva". Ukupno će biti potpisano 70 ugovora, a dio ugovora će na samom skupu potpisati ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Financira se ukupno 118 trogodišnjih programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi. Za provedbu navedenog programa Ministarstvo je lani, od 1. lipnja do 31. prosinca, izdvojilo 25.685.094,00 kuna, dok je za njihovu provedbu u Državnom proračunu za ovu godinu osigurano 32.063.663,00 kuna (11 sati, Hotel International, dvorana Grand I, Miramarska 24).

ZAGREB - Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Medicinskog fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Održat će se okrugli stol "Hipertenzija i smanjenje unosa soli" te "Prevencija u javnozdravstvenim strategijama i praksi RH" a gosti iz Zavoda za javno zdravstvo Subotice govorit će o iskustvima iz Vojvodine. Sudionicima će se obratiti ministar zdravlja Rajko Ostojić (11 sati, Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Dvorana A, Rockefellerova 4).

ZAGREB - Svečana promocija posebnog tiskanog izdanja časopisa "Vodič za zdravlje", promidžbenog materijala javnozdravstvene akcije "Zdravlje za sve", kojom su se Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Grad Zagreb uključili u "Dane preventive 2013". Časopis će predstaviti odgovorni urednik ministar zdravlja Rajko Ostojić, a o aktivnostima Grada Zagreba u promicanju zdravlja govorit će pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelja Zvonimir Šostar i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sanja Ožić. Zavod će svoju djelatnost predstaviti javnosti kratkim dokumentarnim filmom (10 sati, Velika dvorana Novinarskog doma, Perkovčeva 2/I).

ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, održat će konferenciju za novinare u povodu Svjetskog dana zdravlja, koji se tradicionalno obilježava 7. travnja, u organizaciji Grada, Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, a pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Na konferenciji će biti predstavljena tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja – Visoki krvni tlak, zatim niz javnozdravstvenih aktivnosti za građane Zagreba koje će se provoditi u Tjednu zdravlja od 5. do 12. travnja, kao i projekt "Spasi život". Program i aktivnosti u povodu Svjetskog dana zdravlja, uz gradonačelnika, predstavit će pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Antoniette Kaić-Rak, ravnateljica Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Zagreb Mirjana Jembrek Gostović te ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Slobodanka Keleuva (9 sati, zgrada Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1, dvorana 372).

VRANSKO JEZERO - U Parku prirode Vransko jezero proslavit će se proglašenje njegova uvrštavanja na Ramsarski popis - Popis vlažnih područja od međunarodnog značaja, a nazočit će joj i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji će službeno otvoriti poučnu stazu te ravnatelju parka Ivici Prtenjači uručiti Ramsarsku povelju (11 sati, kod ornitološke postaje na poučnoj stazi parka prirode Vransko jezero). Ove godine, na Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa, 2. veljače, na Ramsarski popis uvršten je Park prirode Vransko jezero, peto područje iz Hrvatske. Prije 20 godina na taj su Popis vlažnih područja od međunarodnog značaja uvršteni Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, delta Neretve i Crna Mlaka.

ZADAR - Predizborni skup koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a za izbore za Europski parlament u Zadru. Na skupu će govoriti predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, predsjednik SDP-a i predsjednik Vlade Zoran Milanović te predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Na skupu će, uz ostale kandidatkinje i kandidate Liste broj 24 za Europski parlament biti predstavljeni kandidati HNS-a - predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i promatrač u Europskom parlamentu Jozo Radoš te potpredsjednica Europskih mladih liberala Vedrana Gujić (18 sati, Hrvatsko narodno kazalište, Široka ulica 8).

SPLIT - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko i predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU) Goran Dodig potpisat će u Splitu koalicijski sporazum (12 sati, prostorije ŽO HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, Sinjska 2/3).

ZAGREB - Udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) i Reforma održat će konferenciju za novinare na temu "Program zdravstvenog odgoja – protuustavan? Predstavljanje prijedloga za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom". Na konferenciji će govoriti odvjetnici Krešimir Planinić, Miroslav Šumanović i Domagoj Šoljić, predsjednica i dopredsjednik udruge Glas roditelja za djecu Kristina Pavlović i Ladislav Ilčić te predsjednik udruge Reforma Vatroslav Župančić (10 sati, Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/1, dvorana Zagreb).

ZAGREB - Lezbijska grupa Kontra i Iskorak - centar za prava seksualnih i rodnih manjina na konferenciji za novinare predstavit će izvještaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba za 2012. godinu. Na konferenciji će, među ostalim, govoriti o zakonodavnim inicijativama pokrenutim u prošloj godini, a prvi put će predstaviti i izvještaj o praćenju provedbe Preporuke Vijeća Europe državama članicama o mjerama za suzbijanje diskriminacije na osnovu spolne orijentacije ili rodnog identiteta u Hrvatskoj (10 sati, net.kulturni klub MAMA, Preradovićeva 18).

Dežurni urednici za desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Neven Leskovar

telefon: 01 48 08 600

telefaks: 01 48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙