FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan autizma, 2. travnja

ZAGREB, 1. travnja 2013. (Hina) - Svjetski dan autizma, 2. travnja obilježit će se u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova pod sloganom "Autizam treba sustavno rješenje", u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske, tradicionalnim puštanjem balona i okruglim stolom u Hrvatskom saboru, a Vlada će svoju potporu izraziti "bojanjem" zgrade Vlade reflektorima u plavu boju autizma.

U Hrvatskoj živi osam tisuća osoba s autizmom, a kako stoji na stranicama Udruge za autizam Hrvatske, Svjetski dan autizma u Hrvatskoj će se obilježiti i u Puli, Dubrovniku, Karlovcu, Kaštel Novom, Vrbovečkoj Dubravi te Novoj Gradišci.

Balone s natpisom "Autizam 8000" u podne će puštati gradonačelnici gradova u kojima djeluju udruge za autizam i djeca s autizmom, a u Zagrebu na Trgu sv. Marka pridružit će im se predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović i supruga predsjednika Vlade Sanja Musić Milanović. Baloni simboliziraju djecu i osobe s autizmom koji čekaju primjereno rješenje skrbi.

"Umorni i obeshrabreni roditelji diljem Hrvatske čekaju odgovore koji donose nadu u sustavna rješenje skrbi. Rano prepoznavanje autizma, sustavno riješen rani tretman autizma, barem jedan specijalizirani dijagnostički odjel za autizam, bolja skrb o zdravstvenim aspektima autizma i briga o mentalnom zdravlju, uspješnija odgojno-obrazovna integracija, dostupnija stručna podrška i pomoćnici u nastavi, inkluzija, primjerena skrb u trećoj životnoj dobi," problemi su koje navodi Udruga za autizam najavljujući obilježavanje.

Europski parlament je 1996. godine donio Deklaraciju o pravima osoba s autizmom, a Komisije Vijeća Europe nerijetko dostupnost građanskih prava procjenjuju kroz prizmu autizma, ističe Udruga i izražava nadu će s nadležnim ministarstvima, saborskim odborima i gradonačelnicima naći sustavna rješenja.

Vlada pak svoju potporu ističe ove godine večernjim osvjetljavanjem zgrade Vlade plavom bojom autizma. Najavljujući svoje sudjelovanje u obilježavanju, podsjećaju da je zimus na inicijativu potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić osnovana međuresorna radna skupina koja se bavi rješavanjem statusa Centara za autizam u Zagrebu, Splitu i Rijeci te poboljšanjem statusa osoba s autizmom u cijeloj Hrvatskoj. Također, navode, u aktivnosti oko povećanja svijesti o autizmu i poboljšanja statusa osoba s autizmom, prije svega kroz promjenu zakonodavnog okvira važnog za ranu dijagnostiku, uključila se i premijerova supruga Sanja Musić Milanović koja je prošle godine, u vrijeme Opće skupštine UN-a u New Yorku, sudjelovala na skupu o autizmu koji je okupio supruge predsjednika država i vlada, znanstvenike i članove zajednica koje se bave autizmom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙