FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draghi: Cipar nije model za rješavanje budućih kriza

FRANKFURT, 4. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) smatra ciparsku vladu odgovornom za prvotna previranja na tržištima koje je izazvao dogovoreni paket pomoći Cipru i obećava da oporezivanje vlasnika bankovnih depozita neće postati uobičajena procedura.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da plan sanacije Cipra "nije model". Radi se o pomno osmišljenoj izjavi koja je imala za cilj otkloniti strahove tržišta da bi iste zahtjeve ubuduće međunarodni zajmodavci mogli postavljati i drugim posrnulim članicama eurozone u zamjenu za pomoć.

Kritizirao je ujedno prvotni plan pomoći Cipru kojim se željelo nametnuti porez kako vlasnicima depozita za koje jamči država, tako i vlasnicima neosiguranih depozita.

"To, najblaže rečeno, nije bilo pametno, i brzo su to ispravili ministri financija eurozone. U osnovi, poruka glasi da se ne diraju neosigurani bankovni depoziti", ocijenio je Draghi na tiskovnoj konferenciji po završetku redovnog zasjedanja ECB-a na kojem su zadržane postojeće kamatne stope.

Dodao je također da su ministri financija i Međunarodni monetarni fond (MMF) priželjkivali da se Cipar nadoveže na paket pomoći od 10 milijardi eura iznosom koji bi prikupio nametanjem poreza isključivo imućnim vlasnicima depozita.

U početku je međutim Cipar razmišljao o oporezivanju kako depozita većih od 100 tisuća eura, tako i onih manjih od toga iznosa za koje inače jamči država. To je izazvalo golemu zabrinutost na financijskim tržištima koja su počela strahovati da će se ulagači uznemiriti i da će započeti masovno povlačenje novca iz banaka.

Veliku pomutnju na tržištima u ožujku izazvao je nizozemski ministar financija i čelnik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem, izjavivši za Reuters da bi se primjer rješavanja ciparske krize, uključujući oporezivanje vlasnika depozita, mogao ponovo primijeniti u budućnosti.

Draghi je odbacio tu mogućnost.

"Posve sam siguran da su izjave predsjednika eurogrupe krivo protumačene", poručio je čelnik ECB-a.

Dodao je također da Cipru ne bi pomoglo da je napustio eurozonu, kao što su neki sugerirali.

"Ono što je loše u ciparskom gospodarstvu ne bi prestalo biti loše kada bi zemlja izašla iz eurozone. Fiskalna stabilizacija, proračunska konsolidacija, restrukturiranje bankovnog sustava bili bi potrebni u svakom slučaju - bili vi u eurozoni ili ne. To što nije u eurozoni ne prišteđuje zemlji potrebu za aktivnim djelovanjem", poručio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙