FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Depoziti štediša iz eurozone najbrže su napuštali Cipar u veljači

NIKOZIJA, 28. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Štediše iz drugih zemalja eurozone povukli su u veljači 18 posto novca koji su držali na Cipru, bježeći od prvih naznaka nevolja u prenapuhanom financijskom sektoru te otočne zemlje.

Podaci središnje ciparske banke objavljeni u četvrtak pokazali su da su depoziti iz drugih zemalja eurozone u veljači pali za 860 milijuna eura, na 3,9 milijardi eura, što znači da je upravo ta kategorija najbrže napustila uzdrmanu zemlju.

Depoziti iz zemalja koje nisu članice eurozone zapravo su porasli, i to za manje od jedan posto, na 21 milijardu eura, dok su depoziti samih Ciprana pali manje od jedan posto, na 42,6 milijardi eura.

Ukupno su depoziti smanjeni za gotovo milijardu eura, na 67,5 milijarde eura.

Odvojeni podaci Europske središnje banke (ECB), koja se pri izračunu koristi drugim metodama, pokazali su pad depozita u veljači za 100 milijuna eura, na 72 milijarde eura.

Očekuje se da će se u ožujku depoziti još oštrije smanjiti, budući da je značajniji odljev zabilježen nakon 15. ožujka kada je objavljeno da bi Cipar trebao uvesti porez od 6,75 posto na sve depozite manje od 100.000 eura, te od 9,9 posto na depozite veće od 100.000 eura.

Ciparski parlamentarni zastupnici odbacili su taj prijedlog, odlučivši umjesto toga da će vlasnici velikih depozita u posrnuloj Cyprus Popular Bank izgubiti 80 posto pologa a oni u Bank of Cyprusu 30 do 40 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙