FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 2. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vjerovnici Dalekovoda na današnjem su ročištu podržali plan financijskog restrukturiranja koji je predložila skupina vjerovnika u kojoj su Zagrebačka banka i još tri iz grupe Unicredit, Hypo Leasing Croatia, Privredna banka Zagreb, HBOR i nekoliko tvrtki iz poslovnog sustava Dalekovoda. Dalekovod u roku od tri dana od izvršnosti rješenja o prihvaćanju plana, koje izdaje Nagodbeno vijeće, treba nadležnom trgovačkom sudu podnijeti prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe. Plan financijskog restrukturiranja podržale su sve tri skupine vjerovnika - državni, na koje se odnosi 25,9 milijuna kuna potraživanja, financijske institucije s potraživanjima od 1,9 milijardi kuna te ostali vjerovnici s 1,2 milijarde kuna potraživanja. Član Uprave Dalekovoda Goran Brajdić na ročištu je rekao da će ukupni učinak nagodbe biti smanjenje duga Dalekovoda za 1,9 milijardi kuna. Ukupni utvrđeni dug je 3,1 milijardu kuna. Dalekovod je i priopćenjem izvijestio da su vjerovnici većinom glasova prihvatili plan financijskog restrukturiranja kojim su "osigurani svi uvjeti za dugoročno i nesmetano poslovanje društva".

ZAGREB - U siječnju ove godine nastavljeno je višemjesečno realno smanjenje prosječnih neto plaća na godišnjoj razini, pa je tako prosječna isplaćena neto plaća za siječanj realno niža za 3,8 posto u odnosu na neto plaću iz istog mjeseca prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj iznosila je 5.529 kuna te je u odnosu na isti mjesec lani nominalno veća za 66 kuna ili 1,2 posto. No, s obzirom na indeks potrošačkih cijena, odnosno inflaciju, koja je u siječnju na godišnjoj razini iznosila 5,2 posto, dolazi se do realnog godišnjeg pada neto plaća od 3,8 posto, i to 11. mjesec zaredom. Naime, prema ranije objavljenim podacima DZS-a, realno smanjenje neto plaća na godišnjoj razini bilježi se neprekidno od ožujka prošle godine. Na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac 2012. godine, prosječna neto plaća isplaćena za siječanj ove godine nominalno je viša za 0,8 posto, a realno za 0,7 posto. Po podacima DZS-a, najviša prosječna neto plaća za siječanj isplaćena je u djelatnosti promidžbe i iznosila je 10.337 kuna, dok je najniža isplaćena u proizvodnji kože i srodnih proizvoda u iznosu od 2.915 kuna.

ZAGREB - Porezna uprava objavila je danas da dosadašnjim intenzitetom nastavlja nadzor obveznika fiskalizacije, kako obveznika koji su u taj sustav ušli s početkom travnja tako i onih koji su u sustavu fiskalizacije od početka godine. Jučer, 1. travnja, počela je nova faza fiskalizacije u kojoj, nakon velikih i srednjih poduzetnika i ugostitelja, obvezu fiskalizacije imaju i obveznici koji kao jednu od djelatnosti obavljaju trgovinu na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla te obveznici koji obavljaju djelatnosti slobodnih zanimanja. Broj potencijalnih obveznika fiskalizacije od 1. travnja je 57.133, navodi se u priopćenju Porezne uprave. Pritom se najavljuje da će Ministarstvo financija, Porezna uprave nastaviti s nadzorom poreznih obveznika istim intenzitetom kao do sada. Inspektori će obilaziti obveznike koji su u fiskalizaciju stupili 1. travnja, ali će i dalje nadzirati i obveznike koji su u sustav fiskalizacije ušli 1. siječnja. Nadzor će se istim intenzitetom provoditi cijelu 2013. godinu. Iz Porezne uprave napominju i kako je u nedjelju, 31. ožujka, održano javno izvlačenje prvog kola nagrade igre "Bez računa se ne računa" u kojoj sudjeluju građani koji prikupe i pošalju 20 različitih fiskalnih računa, a građani su poslali više od 50 tisuća kuverti, odnosno više od milijun fiskalnih računa.

ZAGREB - "Poduzetništvo i rizični kapital - produbljivanje veza između američkih tvrtki i poduzetnika jugoistočne Europe" - tema je trećeg Brown Forum koji će se održati 8. i 9. travnja u Petrčanima kod Zadra, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Na Brown Forum 2013. očekuje se oko 150 investitora, ulagača rizičnog kapitala i mladih poduzetnika iz država jugoistočne Europe i SAD-a, a sudionici će raspravljati o temama kao što su kako financijske i administrativne potpore poduzetništvu mogu pridonijeti gospodarskom rastu u regiji, kako izgraditi novu generaciju poduzetnika i na koji način privući investicije kako bi se ideje pretočile u konkretne projekte. Organizatori Foruma su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo gospodarstva, Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, HGK i HUP.

ZADAR - S otvaranjem baze najvećeg europskog niskotarifnog zračnog prijevoznika Ryanaira u Zadru, zadarska Zračna luka očekuje da će samo s Ryanairom prevesti 300.000 putnika, a ukupno u ovoj godini očekuje promet od oko pola milijuna putnika. Ryanair je jučer otvorio bazu u Zadru, prvu u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. S otvaranjem Ryanairove baze, startalo je i 16 linija, od čega šest novih, ističe direktorica Zračne luke Zadar Katica Pupić Bakrač. Ove godine vraća nam se linija za Dublin koja je dvije godine bila izvan prometa. Od novih linija tu su i linije prema East Midlandsu, Gothenburgu, Haugesundu, Liverpoolu i Parisu, kaže Pupić Bakrač dodajući kako i dalje prometuju sve dosadašnje linije, a to su London, Bruxelles, Marseille, Karlsruhe, Baden, Frankfurt, Dusseldorf, Bilund, Oslo i Stockholm.

ZAGREB - Po osmjehu upućenom kupcima Hrvatska je na 30. mjestu od ukupno 42 zemlje, s rezultatom od 72 posto, što je manje od svjetskog prosjeka koji iznosi 78 posto, pokazuju rezultati globalnog istraživanje tajnih kupaca o kvaliteti usluga mjerenoj osmijehom i pozdravom upućenom klijentu te dodatnom ponudom. Riječ je o rezultatima globalnog istraživanja "Smiling report 2012", koje je danas objavila agencija za tajno kupovanje Heraklea, a koji se temelje na istraživanju srodnih agencija provedenih u 42 zemlje svijeta, među kojima je i Hrvatska. Rezultati istraživanja o kvaliteti usluge mjerenoj osmijehom i pozdravom upućenom klijentu te dodatnom ponudom pokazuju da je 2012. došlo do uzlazne putanje u kvaliteti usluge u odnosu na nekoliko prijašnjih godina, a prvi vrhu po svim kategorijama nalazi se jedna od krizom najpogođenijih europskih zemalja, Španjolska. Globalno, pokazuje ovo istraživanje, 78 posto kupaca 'dobije' osmijeh, 84 posto ih bude pozdravljeno, a dodatni im je proizvod ili usluga ponuđen u 56 posto slučajeva.

ZAGREB - Unatoč rastu indeksa na europskim tržištima, indeksi Zagrebačke burze danas su se spustili za više od pola posto, a najviše su pale cijene dionica brodarskih kompanija. Oko 12,00 sati Crobex je bio u minusu 0,56 posto, na 1.996 bodova, spustivši se nakon šest trgovinskih dana ponovno ispod psihološki značajne granice od 2.000 bodova. Istodobno, Crobex10 spustio se 0,63 posto, na 1.107 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,2 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i u petak oko podneva. Dionicom Atlantske plovidbe do podneva je ostvaren najveći promet, u visini od 404.000 kuna. Cijena joj je potonula 4,27 posto, na 337 kuna. I ostali brodari bilježe oštar pad cijena dionica. Tako je dionica Jadroplova u minusu 6,59 posto, Tankerske plovidbe 2,56 posto, a Uljanik plovidbe 2,12 posto. Po visini prometa slijedi dionica HT-a, kojom je ostvareno 275.000 kuna. Pritom joj je cijena oslabila 0,06 posto, na 216,1 kunu.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnicu od petka, ojačala za neznatnih 0,01 posto prema euru. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,585872 kune. Prema tečajnici od petka kuna je ojačala i prema američkoj i britanskoj valuti. Tako je tečaj dolara smanjen za 0,17 posto, pa srednji tečaj dolara iznosi 5,908460 kuna, a funte za 0,24 posto, na 8,974177 kuna. Istodobno je tečaj švicarskog franka povećan za 0,18 posto i srednji tečaj franka iznosi 6,246086 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙