FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Ovogodišnji rebalans proračuna u kojemu je hrvatska Vlada osigurala 40 milijuna više sredstava za znanost, pokazuje jasnu poruku vlade da će kroz naredne proračune, kada god bude dodatnih sredstava, obrazovanje i znanost uvijek biti na prvom mjestu, rekao je danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na susretu s novinarima upriličenom u ministarstvu u povodu kraja tromjesečja. "Često se čuju komentari da sam najgori ministar i da je samo pitanje dana kad ću otići iz Vlade. To su paušalne ocjene bez ijednog argumenta, a protiv toga se najteže boriti", rekao je Jovanović istaknuvši da će rad biti najbolji pokazatelj. "Svi koji kažu da je stanje u obrazovanju, znanosti i sportu loše, zapravo daju ocjenu prethodnih ministara jer smo mi takvo stanje zatekli", dodao je. Odgovarajući na tvrdnje sindikata da su učitelji i nastavnici prevareni te da im je plaća niža, ministar je napomenuo da je plaća sada za 3 posto niža svima. Učitelji i nastavnici, naglasio je, neće biti oni koji će nositi teret krize. Obećanje ove vlade da će obrazovanje, učitelji i nastavnici uvijek biti na prvome mjestu kod raspoređivanja sredstava koje budemo imali u višku proračuna, ovime je ispunjeno, istaknuo je Jovanović.

RIJEKA

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas u Rijeci na javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom kako se novim zakonom invalidnim osobama želi omogućiti jednako zapošljavanje kao onima koji to nisu. Ministar je rekao da se novi zakon odnosi na invalide te na sve u procesu rada. Naveo je da je sadašnji zakon regulirao tzv. porez na invalide, tj. doprinos za zapošljavanje invalida, što je trebalo pridonijeti njihovu zapošljavanju, ali nije uspjelo, te da se invalidi još teško zapošljavaju. Istaknuo je kako se često događa da osoba odlazi u invalidsku mirovinu a da ju se nije pokušalo osposobiti za neko drugo zanimanje. Tako se često u ocjeni vještaka navodi što osoba ne smije raditi, ali se ne navodi što smije raditi, rekao je Mrsić. Kako je dodao, to će se promijeniti i nastojati da osoba nađe novo zanimanje i tako radni vijek završi sa starosnom mirovinom, a ne u invalidskoj mirovini. U novom se zakonu predlaže kvota za zapošljavanje, što znači da će poslodavac na određeni broj zaposlenika morati zaposliti i invalidnu osobu. Također, predviđeno je osnivanje centara za rehabilitaciju radi stjecanja novih znanja i vještina te centar za medicinsko vještačenje.

RIJEKA

Kandidat PGS-a za primorsko-goranskog župana Amir Muzur danas je kao moguće rješenje problema nezaposlenosti mladih u toj županiji ponudio dinamiziranje županijskog tržišta rada izradom baza podataka o nezaposlenima. Ta baza podataka bi se izradila na temelju individualnog pristupa svakom zainteresiranom nezaposlenom, uzimajući u obzir njegove kompetencije i stečene vještine, koje ne bi morale biti vezane uz njegovo obrazovanje, rekao je Muzur. Baza bi se izradila u sklopu županijske uprave, a na temelju nje bi se mogle sastaviti skupine koje bi zajedno radile na obnavljanju zapuštenih poljoprivrednih površina ili korištenju obnovljivih izvora energije, dodao je. Moguće je i korištenje europskih fondova prijavama na županijskoj razini kako bi se dobio novac za prekvalifikaciju ili druge programe zapošljavanja, istaknuo je Muzur. Bojan Kurelić iz stranke Akcije mladih iznio je podatak po kojem se u proteklih pet godina u Rijeci broj nezaposlenih mladih ljudi povećao s 2000 na 4000. To je, uz nemogućnost rješavanja stambenog pitanja, jedan od glavnih uzroka iseljavanja u inozemstvo, naveo je.

RIJEKA

Kandidat za riječkoga gradonačelnika Hrvatskih laburista - stranke rada Predrag Šustar rekao je danas na konferenciji za novinstvo da se nova sveučilišna bolnica u Rijeci trebala početi graditi, ali to se nije dogodilo jer nisu ispunjeni preduvjeti za gradnju, to jest grad nije ispunio svoje obveze prema državnom proračunu. Kako je objasnio, grad je za oblikovnje parcele za izgradnju nove bolnice ustupio oko 45.000 metara četvornih područja bivše vojarne Trsata koju mu je prije predalo Ministarstvo obrane. Ugovorom o zamjeni nekretnina iz 2011. godine, sklopljenim između grada Rijeke, Kliničkoga bolničkog centra i Republike Hrvatske, grad je u zamjenu za to zemljište dobio područje bivše vojarne Drage na sjeveroistoku Rijeke i zemljište na predjelu Škurinjsko plase. Zbog razlike u vrijednosti tih zemljišta, grad je morao uplatiti 1,5 milijuna kuna u državni proračun, a to do danas nije učinio. Šustar je istaknuo da riječki gradonačelnik Vojko Obersnel javnosti mora odgovoriti na pitanje kad će se taj novac uplatiti.

ZAGREB

Podignuta je optužnica protiv sedmeročlane skupine, koju USKOK tereti da su od 2006. do kraja 2010. krivotvorili i prodavali hrvatske putovnice, za koje su naručitelji, uglavnom pripadnici krim miljea iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, plaćali najmanje po 10.000 eura. U USKOK-u procijenjuju kako je skupina uhvaćena u akciji "Border", prodala 68 krivotvorenih putovnica Republike Hrvatske i na tome "zaradila" najmanje 680 tisuća eura. Organizator operacije trgovanja putovnicama je, po tvrdnjama USKOK-a, Zvonko Šendulović (60) kojeg se tereti da je od 2006. do kraja 2010. godine na području Hrvatske, Srbije i BiH povezao ostale okrivljenike te s naručiteljima dogovarao izradu krivotvorenih isprava, preuzimao njihove fotografije i pola dogovorenog iznosa.

ZAGREB

Uoči današnje kvalifikacijske nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Srbije na stadionu Maksimir, zagrebačka policija do 17 sati privela je šest osoba, uglavnom zbog neprimjerenog znakovlja, pirotehničkih sredstava i alkoholiziranosti, doznaje se u policiji. Među privedenima nekoliko je navijača s Trga bana Jelačića, gdje je nešto prije 16 sati počela bakljada, a nekoliko kod maksimirskog stadiona, gdje su prvi navijači počeli zauzimati svoja mjesta oko 16,35 sati. Oko 17,40 sati uspostavljen je promet u zoni maksimirskog stadiona te se redovito vozi na svim tramvajskim i autobusnim linijama, priopćeno je iz ZET-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙