FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko Cipra i gospodarstva eurozone pritisnule cijene nafte

LONDON, 21. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su na međunarodnim tržištima skliznule, pritisnute strahovima od daljnjih previranja u eurozoni dok Cipar pokušava otkloniti prijetnju bankrota, a dodatno su ih pogodili i podaci o slabim gospodarskim aktivnostima eurozone.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu smanjena je za 44 centa, na 108,28 dolara. Gotovo isti pad zabilježila je i cijena barela američkom tržištu, spustivši se na 93,08 dolara.

Dugovima pritisnut Cipar nastoji i dalje osmisliti novi plan kojim bi namaknuo milijarde eura vlastitog doprinosa za međunarodni paket pomoći, nužan da se izbjegne bankrot te otočne zemlje.

Cipar razmišlja o nacionalizaciji mirovinskih fondova i držat će banke zatvorenima sve do idućeg tjedna, nakon što je parlament odbacio plan pomoći koji uvjetuje oporezivanje svih depozita u ciparskim bankama. Nikozija traži pomoć i od Rusije.

Uteg cijenama bilo je i najnovije izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit koje svjedoči o daljnjem padu aktivnosti u gospodarstvu eurozone u ožujku, ponajprije zbog neočekivanog usporavanja aktivnosti u Njemačkoj i dodatnog poniranja aktivnosti u Francuskoj, drugom najvećem gospodarstvu eurozone.

Veći pad cijena nafte priječili su pak bolji od očekivanih podataka o proizvodnim aktivnostima u Kini, koji navješćuju poboljšane prognoze o naftnoj potražnji u drugom najvećem potrošaču u svijetu.

Rast kineskog proizvodnog sektora u ožujku, prema preliminarnoj anketi među čelnicima tamošnjih tvornica čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, ukazuje na solidan no ne i spektakularan rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.

"Kineski podaci bolji su od očekivanja, no nisu ništa posebno", kazao je Olivier Jakob, naftni analitičar u tvrtki Petromatrix. "Kineski uvoz sirove nafte u prva dva mjeseca slabiji je nego prošle godine. Ipak, još trebamo vidjeti što će se dogoditi s Ciprom".

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 105,85 dolara, što znači da je niža za 67 centi u odnosu na dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙