FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak naftnih tržišta

LONDON, 20. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 108 dolara za barel, poduprte nadom da će Sjedinjene Države nastaviti s programom monetarne potpore gospodarstvu a Europska unija ipak u posljednji tren priteći u pomoć Cipru.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte za isporuke u svibnju porasla 58 centi, na 108,03 dolara. Dan ranije potonula je dva posto. U SAD-u barelom se trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 92,68 dolara.

Potporu cijenama nafte pružilo je jučerašnje izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je neočekivano pokazalo pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, i to za 413 tisuća barela. Analitičari su očekivali njihov rast za dva milijuna barela.

Ulagači sada čekaju potvrdu tog trenda u vladinom izvješću koje će biti objavljeno tijekom dana.

Američka središnja banka danas će zaključiti dvodnevni sastanak i po svemu sudeći produljiti postojeći mjesečni program kupnje imovine u vrijednost od 85 milijardi dolara, usprkos poboljšanim makrogospodarskim pokazateljima.

"Fed vjerojatno neće početi smanjivati poticaje sve dok se oporavak gospodarstva ne zahukta", istaknuo je Ric Spoonetr iz CMC Marketsa.

Eventualne naznake strože monetarne politike u SAD-u mogle bi ojačati dolar, koji je danas oslabio. Slabija zelena novčanica podrazumijeva veću kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i snažniju potražnju.

Ciparski čelnici sastali su se danas u Nikoziji nakon što je parlament u utorak odbacio uvjete za pomoć Europske unije. Ministar financija u Moskvi pokušava dogovoriti pomoć, objavivši nedavno da mu nije pošlo za rukom postići dogovor s ruskim kolegom o reprogramiranju kredita.

Neizvjesnost u vezi sa ciparskim financijama ponovo je potaknula zabrinutost za stabilnost eurozone i strah od rizike po rast svjetskog gospodarstva.

"Nema sumnje da tržišni akteri očekuju da će se za Cipar naći alternativno rješenje. Usprkos tome, neizvjesnost u vezi sa Ciprom vjerojatno će kočiti rast cijena nafte u kratkoročnoj perspektivi", tumači Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,52 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙