FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale prema 108 dolara zbog bojazni povezanih sa Ciprom

LONDON, 18. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema razini od 108 dolara za barel jer ulagači strahuju da će neuobičajeni europski prijedlog za pomoć Cipru potaknuti nova previranja u eurozoni pa su potražili utočište u sigurnijoj imovini.

Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu 1,70 dolara, na 108,12 dolara da bi se potom stabilizirala na 108,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,10 dolara nižoj cijeni, od 92,35 dolara.

Ministri financija eurozone dogovorili su u petak navečer da će Cipru odobriti pomoć od 10 milijardi eura kako bi mogao uredno financirati svoje obveze. Zauzvrat traže od vlade u Nikoziji da prisili štedište u ciparskim bankama da se odreknu određenog iznosa depozita.

Taj aražman predstavlja radikalan otklon od programa pomoći kakvi su dogovoreni za ostale zadužene članice eurozone.

Vijest da će Cipar biti prisiljen oporezovati vlasnike bankovnih depozita u sklopu paketa međunarodne pomoći potaknula je strah od juriša na bankovne šaltere u pojedinim bankama u regiji. To je pritisnulo euro i ostalu imovinu koju ulagači smatraju rizičnom.

U takvoj situaciji oni se obično okreću dolaru koji smatraju sigurnim utočištem za kapital a trend je dodatno pojačao i niz ohrabrujućih gospodarskih vijesti iz najvećeg potrošača nafte u svijetu.

Dolar je u takvom okruženju ojačao a cijene nafte pale, budući da u takvom okruženju slabi kupovna moć imatelja ostalih valuta a time i potražnja za naftom.

"Uvjeti za pomoć Cipru, konkretno presedan u obliku odbijanja iznosa s bankovnih računa vlasnika depozita, pritisnuli su cijene dionica i roba", tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

"Taj je potez izazvao potres u cijelom financijskom svijetu i potpirio strah da bi reakcija u ostalim rubnim zemljama eurozone mogla pogoditi bankovni sektor u cijeloj Europi", tumači Varga.

Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka dodaje da bi se cijene nafte mogle spustiti još i više s obzirom na obnovljenu zabrinutost za zdravlje eurozone.

"Cijene nafte još su uvijek ranjive. Roba je pod pritiskom iako mnoge vrste sirovina zapravo nisu imale previše koristi od rasta tržišta dionica u posljednje vrijeme", ističe Fritsch.

"U kratkoročnoj perspektivi vjerojatno ćemo i dalje svjedočiti pritisku, budući da se sve više financijskih ulagača povlači s tržišta", procjenjuje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 106,62 dolara, što znači da je bila 74 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙