FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte oko 109 dolara, u fokusu i dalje Cipar

LONDON, 19. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima, pritisnute neizvjesnošću u vezi spasonosnog paketa za Cipar koje su ojačale zabrinutosti u vezi krize u eurozoni i potražnje za energijom ako se situacija pogorša.

Cijene sirove nafte na londonskom tržištu pale su za 45 centi, na 109,06 dolara. Jučer su zaključile burnu trgovinu na gubitku od 31 samo cent, nakon što su nakratko potonule i na 107,78 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo istoj cijeni kao i u vrijeme zatvaranja dan ranije, kada se cijena nakratko spustila i na 91,76 dolara.

U fokusu tržišta i dalje je Cipar, gdje se parlament danas sprema glasovati o prijedlogu zakona o oporezivanju bankovnih pologa. Očekuje se da prijedlog zakona neće proći, što bi gurnulo tu otočnu zemlju na rub bankrota i dovelo do kolapsa bankovnog sustava.

Prijedlog plana za Cipar, dogovoren preko vikenda, uključivao je oporezivanje depozita u ciparskim bankama, što je izazvalo pomutnju na globalnim tržištima.

"Cipar jest malen, ali tamošnja situacija pokazuje da problemi u EU još ni izdaleka nisu riješeni. To će dodatno pogoršati ionako slabu potražnju unutar EU-a i zakočiti rast cijena nafte a možda ih i dodatno pritisnuti", ističe Abhishek Deshpande iz londonskog ogranka Natixisa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 106,36 dolara, što znači da je smanjena za 26 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙