FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilna opskrba spustila cijene nafte ispod 110 dolara

LONDON, 8. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 110 dolara, pritisnute neočekivano obilnom opskrbom sa Sjevernog mora i iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ali i okretanjem ulagača unosnijim dionicama.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 1,25 dolara, na 109,90 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi nižoj cijeni od 91,26 dolara. Dan ranije zaključio je trgovanje u plusu većem od jednog dolara zbog neočekivanog smanjenja broja zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene u SAD-u.

Analitičari tumače izrazitiji pad cijena očekivanjem obilnije opskrbe, s obzirom na skorašnje ponovno pokretanje važnog naftovoda u Sjevernom moru i povećanu opskrbu iz članica OPEC-a u ovom mjesecu.

"Riješeni su problemi u opskrbi", konstatirao je Tony Machacek iz Jefferies Bachea.

Naftovod u Sjevernom moru zatvoren je prošle subote zbog curenja nafte a Machacek ukazuje i na neočekivano opsežan proizvodni program u jednom polju u Sjevernom moru.

Uteg je bila i prognoza britanske konzultantske kuće Oil Movements da će pomorski izvoz nafte iz članica OPEC-a isključujući Angolu i Ekvador porasti u četverotjednom razdoblju zaključno s 23. ožujka za 420 tisuća barela dnevno.

Analitičari ukazuju i na rasprodaju na tržištima roba općenito, budući da su se ulagači u potrazi za većim prinosima okrenuli tržištima dionica. U petak su svjetska tržišta dionica dosegnula najvišu razinu od lipnja 2008.

"Izdašna likvidnost na tržištima slijeva se na tržišta dionica, roba nije privlačna", tumači Ole Hansen iz Saxo Banka.

Potporu naftnim tržištima nisu pružili ni najnoviji, relativno pozitivni podaci iz Kine koji su pokazali skok izvoza u siječnju i veljači za 23,6 posto. "Vjerojatno još uvijek postoje određene bojazni u vezi s Kinom", nagađa Hansen.

Tako je kineski uvoz sirove nafte u veljači pao gotovo devet posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, iako analitičari upozoravaju da je poredbena osnovica u 2012. bila vrlo visoka, podsjećajući na dnevni uvoz od 5,95 milijuna barela.

OPEC je odvojenom na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 107,31 dolar, što znači da je bila 33 centa niža nego prethodnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙