FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro uglavnom stabilan pred nove pokazatelje i talijanske izbore

LONDON, 20. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu ostao uglavnom stabilan prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima dok su ulagači za nove smjernice čekali nove gospodarske pokazatelje i talijanske izbore.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3370 dolara, što znači da je na manjem gubitku, od 0,12 posto, u odnosu na zatvaranje u prethodnom trgovanju.

Jedinstvena europska valuta ostala je gotovo nepromijenjena prema jenu i njome se trgovalo po 125,20 jena.

Dolar je za 0,12 posto ojačao prema jenu, na 93,68 jena, i drži se i dalje nadomak najviše razine u gotovo tri godine od 94,465 jena, na koju se popeo 11. veljače.

Nove smjernice ulagačima će dati najnoviji gospodarski pokazatelji od kojih je prvo na redu izvješće londonske tvrtke Markit o preliminarnom indeksu menadžera nabave u eurozoni, na rasporedu za objavu u četvrtak.

U fokusu tržišta su i talijanski izbori koji započinju ovoga vikenda. Ako izbori iznjedre rascjepkani parlament, čime bi provedba reformi u toj krizom pogođenoj zemlji mogla biti dovedena u pitanje, ulagači bi mogli krenuti u prodaje eura.

Jenu su nakratko poticaj pružile najnovije izjave premijera Shinzoa Abea da se smanjila potreba za uspostavom javno-privatnog fonda za potrebe kupovine međunarodnih obveznica.

U međuvremenu se u središtu pozornosti našla britanska funta, zabilježivši najnižu razinu u više od osam mjeseci prema dolaru i najnižu razinu u 16 mjeseci prema euru. Veće prodaje uslijedile su nakon zabilješki s posljednjeg zasjedanja britanske središnje banke, koje su pokazale da su dužnosnici spremni na daljnje ublažavanje monetarne politike.

Pozornost će tržišta sada usmjeriti objavi bilješki s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed. Svaka naznaka da je Fed blizu smanjenja programa kupovine obveznice mogla bi pružiti poticaj dolaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙