FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draghijevi signali pritisnuli tečaj eura

LONDON/NEW YORK, 7. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru i jenu nakon što su se ulagači fokusirali na izjavu čelnika Europske središnje banke (ECB) da su prognoze za eurozonu obilježene negativnim rizicima i da je tečaj važan za rast i cjenovnu stabilost.

U takvim okolnostima euro je oslabio 0,55 posto prema dolaru, na 1,3445 dolara. Kreće se tako osjetno ispod najviše razine u 15 mjeseci od 1,3711 dolara.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i 0,7 posto prema jenu, na 125,78 jena.

Dolar je ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 93,58 jena.

ECB je na današnjem redovnom bančinom zasjedanju očekivano zadržao ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,75 posto.

Pozornost ulagača plijenila je tiskovna konferencija. Euro se našao pod pritiscima prodaje nakon što je predsjednik ECB-a Mario Draghi u gospodarskim prognozama iskazao oprez, naglasivši da i dalje prevladavaju negativni rizici.

Posebno ga je pritisnula izjava čelnika ECB-a da "monetarna politika ne cilja na određeni tečaj ali je on važan za rast i cjenovnu stabilnost i nedvojbeno želimo znati hoće li se nastaviti trend jačanja" eura.

"Nema sumnje da (Draghi) ne želi daljnji snažni rast eura", zaključio je Boris Schlossberg iz BK Asset Managementa. "Francuzi generiraju snažan pritisak i on signalizira nezadovoljstvo što je toliko ojačao", dodao je.

Euro je 1. veljače dosegnuo najvišu razinu u 15 mjeseci od 1,3711 dolara, što je bio povod francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu da apelira da se uspostavi takva politika valutnog tečaja koja bi zaštitila euro od iracionalnih kretanja.

I dok Francuze brine da bi snažan euro mogao naštetiti izvozu i ugroziti tek započeti oporavak u eurozoni, Nijemci poručuju da jedinstvena valuta nije precijenjena.

Gospodarstvo eurozone smanjilo se u drugom i trećem tromjesečju prošle godine, što se tehnički definira kao recesija, a očekuje se da je njezin pad dodatno produbljen u četvrtom tromjesečju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙