FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru pred ECB-ov sastanak

LONDON/NEW YORK, 6. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer su ulagači na oprezu pred sutrašnji sastanak Europske središnje banke (ECB) kada bi njezin čelnik ipak mogao izraziti zabrinutost u vezi visoke razine tečaja eura.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,3512 dolara. Oslabio je i prema jenu, oko 0,6 posto, na 126,44 jena.

Dolar je prema jenu oslabio 0,3 posto, na 93,35 jena.

Mnogi analitičari smatraju da će predsjednik ECB-a Mario Draghi izbjeći komentare vezane uz valutu, a očekuju da će prije govoriti o poboljšanim izgledima za eurozonu i poboljšanom raspoloženju na tržištima. Ujedno bi trebao priznati da regiji ipak i dalje predstoje mnogi teškoće.

Euro je u međuvremenu umanjio gubitke slijedom izjava glasnogovornika njemačke vlade Steffena Seiberta da euro nije precijenjen i da se dugoročna konkurentnost ne može postići pomoću valutnih tečajeva.

Trgovci kažu da će svaki oporavak eura izazivati njegove prodaje uoči sutrašnjeg sastanka ECB-a, nakon čega bi se njegov nedavni uzlet mogao nastaviti.

"U fokusu su spekulacije u vezi sutrašnjeg priopćenje s ECB-ova sastanka i tiskovne konferencije nakon toga. Očekujemo da će predsjednik Draghi biti izuzetno oprezan u svojim izjavama i da bi euro slijedom toga moga oslabiti", kazala je Camilla Sutton, valutna analitičarka u Scotia Capitalu.

U fokusu tržišta je i izjava francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji je u utorak pozvao da se uvede ciljana razina tečaja kako bi se euro zaštitilo od iracionalnih kretanja, a što je odmah izazvalo oštro protivljenje Njemačke.

Očekuje se da će ECB zadržati postojeće ključne kamatne stope a sve će oči tržišta očekivano biti uperene tiskovnoj konferenciji čelnika ECB-a.

"Na tržištima vlada blaža nervoza pred sastanak ECB-a. Ulagači žele znati stajalište ECB-a prema Hollandovim izjavama", kazala je Antje Praefcke, valutna analitičarka u Commerzbanci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙