FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost za eurozonu spustila cijene nafte

LONDON, 11. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte kliznule su u ponedjeljak ispod 118 dolara, budući da je zabrinutost ulagača za stanje u gospodarstvu eurozone potisnula u drugi plan neočekivano snažan rast potražnje u Kini.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 92 centa, na 117,98 dolara, a nakratko se spustila i na 117,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta u petak, od 95,58 dolara.

Naftna tržišta katapultirao je na kraju prošlog tjedna snažan rast kineske trgovine u siječnju. Ovog će tjedna mnoga azijska tržišta biti zatvorena zbog kineske Nove godine pa će i obujam trgovine vjerojatno biti slabašan.

"Cijene nafte mogle bi se danas spustiti zbog izostanka značajnijih vanjskih faktora, uključujući izostanak aktivnosti u Aziji", procjenjuje Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Na početku novog tjedna u fokusu su ponovo zbivanja u eurozoni, ponajprije korupcionaški skandal u Španjolskoj koji ugrožava političku stabilnost zadužene zemlje i sve izjednačenija predizborna trka u Italiji.

Njemačka, Francuska i italija objavit će ovog tjedna najnovije procjene o BDP-u, za koje se očekuje da će pokazati pad aktivnosti u tri ključa europska gospodarstva. Tako bi rast cijena nafte na londonskom tržištu temeljem općenito pozitivnih gospodarskih izgleda mogao prijeći u suprotan trend jer bi cijene nafte mogle zakočiti oporavak, upozoravaju analitičari.

"Dugoročni trend za cijene nafte ukazuje na njihov rast ali je li zaista u interesu članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da se kreću oko razine od 120 dolara za barel dok europski BDP ponovo kreće silaznom putanjom? To bi moglo rezultirati urušavanjem potražnje", upozorava Hewson.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 114,44 dolara, što znači da je bila 77 centi viša nego prethodnog trgovinskog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙